Államkasszában felejtett pénz


államkasszában felejtett pénz


A Nemzetgazdasági Minisztérium mai tájékoztatása szerint a kisgyermekes munkavállalók 60%-a után a vállalkozók nem veszik igénybe a nekik járó kedvezményt.

Hozzávetőleg tehát 60.000 olyan kisgyermekes munkavállaló van ma Magyarországon, aki után munkáltatója nem veszi igénybe a szociális hozzájárulási adó kedvezményt, ami szinte egyetlen kattintással automatikusan igényelhető lenne. Mindössze egy igazolás kell hozzá, amelyet a munkavállaló kérelmére az ellátást folyósító szerv állít ki. Tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónapig (háromgyermekeseknél akár 5 évig) jár a kedvezmény, így nemcsak az újonnan felvett, hanem a már hónapok vagy évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A vállalkozó a gyakorlatban az ún. havi adó- és járulékbevallásban (az ún. ’08-as bevallásban) tudja érvényesíteni a közteher-kedvezményt.

Gyors számítást végeztem, ez 51.480.000.000Ft. 3 év alatt ennyi marad az állami kasszában feleslegesen!

Annak a vállalkozásnak ugyanis, amelyik anyasági ellátásban (GYES, GYED, GYET) részesülő, vagy korábban (3 éven belül) ilyen ellátásban részesült kismamát alkalmaz, a foglalkoztatás első két évében havi 28.500 forint, a foglalkoztatás harmadik évében 14.500 forint adókedvezmény jár kisgyermekes munkavállalónként. Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény 5 évig vehető igénybe. Az első három évben 28.500 forinttal az utolsó két évben 14.500 forinttal kevesebb közterhet fizet a munkáltató az államkasszába.

Egy munkavállalóval számolva ez 858.000Ft, 60.000 munkavállalónál pedig ez az összeg legjobb esetben is (nagycsaládosok plusz 2 éves támogatásával nem is számolva) meghaladja az 51 milliárd forintot.

Gyorsan hozzáteszem, itt és most a kisgyermekes munkavállalókról szólt a statisztika, de ne felejtsük el, hogy ugyanígy adókedvezmény jár a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a 8 általánossal rendelkező, vagy szakképzést nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak, a Szabad Vállalkozási Zónában foglalkoztatottak, a megváltozott munkaképességűek, a 6 hónapja regisztrált álláskeresők, a bizonyos mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, illetve kutatók és PHD hallgatók után is.

Vajon mennyi lehet a teljes, államkasszában felejtett pénz?

bertam_FB_1

Nemrég az ingyenes tájékoztató füzetemmel kapcsolatban érkezett egy kedves és segítő visszajelzés egy könyvelőtől, aki azt furcsállta, hogy miért írok a szocho adókedvezményekről a tájékoztatóban, hiszen azt a könyvelők automatikusan számolják és igénylik. Nos, a statisztika mégis azt mutatja, hogy sajnos nem ez az általános helyzet és a vállalkozások többségénél igenis van még miről beszélnünk.

Önnek van női alkalmazottja? Tudja róla, hogy hány évesek a gyermekei? És vajon a könyvelője is tudja?

És a férfi alkalmazottak? Ugye tudja, hogy sok esetben ma már az apák veszik igénybe a gyermekgondozási és gyermeknevelési támogatásokat, és nem is biztos, hogy erről minden esetben be is számolnak!

Szerintem nincs ma Magyarországon olyan vállalkozás, aki direkt és önszántából több adót fizet, mint amennyit kellene. Ez a megdöbbentő 60%-os arány sajnos abból fakad, hogy a vállalkozók nincsenek tisztában a lehetőségeikkel és bár a könyvelő – az esetek többségében – tájékozott a témában, de mégis ritka, hogy ott ülne az állásinterjún, vagy mondjuk, részt venne a cégvezetés stratégiai döntéseiben. Ugye?

A KÉRDEZZ TERVEZZ PÁLYÁZZ csapata küldetésének tartja, hogy minél több vállalkozóhoz eljussanak ezek az információk, akik így a lehetőségek átfogó ismeretében tudnak dönteni foglalkoztatási stratégiájukról és nem utolsó sorban jelentősen spórolhatnak aktuális bérköltségeiken.

A kiscsoportos Bértámogatások Vállalkozóknak képzésünk is ezt a célt szolgálja, hogy minden tudásunkat és tapasztalatunkat átadjuk a vállalkozók, illetve cégvezetők számára. A képzés során bemutatjuk az összes támogatási formát, az összes olyan lehetőséget, ahol Ön a foglalkoztatással kapcsolatban forintot takaríthat meg.

Ha Ön is bizonytalan azzal kapcsolatban, vajon megfelelően használják-e ki vállalkozásában a támogatási formákat, vagy szeretne még több támogatási lehetőséget kiaknázni, jöjjön el következő képzésünkre! Vagy, ha Ön nem tud jönni, szóljon könyvelőjének!

A képzésünkön gyakran megesik, hogy a résztvevők 2/3-a könyvelő! Természetesen várjuk őket is nagy szeretettel, ha úgy érzik, van még mit tanulniuk a foglalkoztatási támogatások témájában, vagy a szocho kedvezményen túlmenően szeretnének ügyfeleiknek teljeskörű tájékoztatást biztosítani a létező támogatási/pályázati konstrukciókról.

A képzésre jelentkezni az alábbi oldalon tud: BÉRTÁMOGATÁS VÁLLALKOZÁSOKNAK KÉPZÉS

bértámogatások vállalkozásoknak képzés

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést?

Jelentkezzen ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthessem az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthat. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kap, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkozott, kérem, nézze meg a levélszemét mappáját és ha ott a levél, helyezze át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsa el a spam / levélszemét címkét.


Forrás / Szerzői jogok:
Tartalom: A szerkesztő a tartalom elkészítésénél külső forrást használt – Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/kisgyermekes-szulot-foglalkoztat-akar-evi-342-ezer-forintot-sporolhat
Fotó: Shutterstock


Államkasszában felejtett pénz
5 5 szavazat

A bejegyzést jelenleg 3 látogató olvassa.

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *