Döbbenetes, ami a fiatal gazda pályázat kapcsán történt


Pályázat a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására


2017. március 6-án, mindössze 10 nappal a pályázat beadásának megkezdése előtt módosításra került a VP2-6.1.1-16 kódszámú “A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás”, azaz köznapi nevén a Fiatal Gazda pályázat felhívása.

A módosítást egyértelműen a tömegesen jelentkező, gyanús esetek és csalások visszaszorítása indokolta, ugyanakkor rengeteg olyan pályázó is van, aki úgy kerül most a pályázatból kizárásra, hogy közben minden tekintetben tisztességesen, a felhívásnak megfelelően járt el.

Nézzük meg pontosan mi is történt:

2016 decemberében jelent meg a fiatal gazda pályázat, amelynek keretében olyan mezőgazdasági termelők igényelhetnek támogatást, akik a pályázat beadásakor 6.000 STÉ üzemmérettel / gazdálkodási potenciállal rendelkeznek. Az eredeti felhívás szerint ezt a pályázó növénytermesztés esetén TERA kérelemmel, vagy ennek hiányában kormányhivatali igazolással igazolhatja, állattenyésztés esetén pedig a beadáskori állatlétszámról kell igazolást csatolnia a pályázathoz, majd legkésőbb a kifizetési kérelemig kell igazolnia az éves átlagos állatlétszámot.

A felhívás tehát arra is lehetőséget adott, hogy olyan gazdálkodók is indulhassak a pályázaton, akik ugyan még csak most kezdték a gazdálkodást, nincs meg a teljes lezárt gazdálkodási évük, de már a potenciált fel tudják mutatni.

Ahogy azonban várható volt, ez a könnyítés megteremtette a kiskaput is, hogy olyanok is pályázhassanak, akik csak a pályázat miatt teremtették meg maguknak a szükséges üzemméretet, sőt a leleményesebbek még ezt sem tették meg valójában.

Szájról szájra járt a hír, hogy gombával pofon egyszerű az üzemméret igazolása, elegendő hozzá egy kb. 50 négyzetméteres pince, néhány gombazsák, amelyről a pályázó kér számlát és néhány fotó a kormányhivatalnak, hogy a gombatermesztés már javában zajlik. A gomba két hét alatt megterem, így viszonylag gyorsan akár az értékesítés is igazolható. Ráadásul mindezt nagyon egyszerű házról házra továbbadni, azaz ugyanazt a gombát többször is leigazoltatni.

Nos ez a sok hirtelen előkerülő gombatermesztő tűnt fel végül a hatóságoknak, és eredményezte a mostani szigorítást.

A módosítás leglényegesebb eleme tehát az lett, hogy a korábbi feltételekkel ellentétben a pályázathoz előírt üzemméret vonatkozásában

  • növénytermesztés esetén már nem fogadják el a kormányhivatali igazolást, helyette csak és kizárólag már beadott TERA kérelem alapján lehet igazolni az üzemméretet (az idei csak áprilistól adható be),
  • állattenyésztés esetén pedig nem fogadják el a beadáskor leigazolt (napi) állatlétszámot, hanem a beadást megelőző teljes 12 hónap átlagos létszámát kell leigazolni.

Vegyük azonban sorra azokat a gazdálkodókat, akik nem a felhívás kijátszásán ténykedtek, de most mégis önhibájukon kívül pórul járnak. Olyan tényleges gazdálkodók, akik a felhívás korábbi feltételeinek abszolút megfeleltek, így a pályázóképesség biztos tudatában készültek a beadásra és végeztek el fontos, több százezres, ha nem milliós beruházásokat.

Ilyenek többek között azok a gazdálkodók,

  • akik kevesebb mint egy éve ugyan, de saját erőből beindították tevékenységüket, aktív mezőgazdasági termelők tényleges üzemmérettel,
  • akik olyan gazdálkodást folytatnak, őstermelőként már hosszú évek óta, ahol nincs TERA kérelem benyújtására mód, például kertészetük 1 ha-nál kisebb földterületen működik, vagy több kisebb területből tevődik össze (pl dísznövénykertészet, szőlőültetvény stb), illetve
  • akik nem rendelkeztek korábban üzemmérettel, valóban a pályázat kapcsán döntöttek a gazdálkodás elindítása mellett, de a felhívás előírásait követve megvalósították a szükséges beruházásokat (földet, állatokat vettek, beszerezték a szükséges engedélyeket).

A pályázat módosítása önmagában is okot adhat a csalódásra, de itt a döbbenetet az okozza, hogy rengeteg előkészületre volt szükség a pályázóképesség megteremtéséhez, amely több százezer vagy millió forintos költséget jelentett a pályázóknak. A pályázat feltétele volt többek között az is, hogy őstermelőből egyéni vállalkozóvá kellett válni, így, aki indulni akart a pályázaton, 10 nappal a beadás előtt már egészen biztosan elindította egyéni vállalkozását és vállalta az ezzel járó járulékfizetési kötelezettséget.

Az Államkincstár egyébként a beérkező panaszhívásokra mindössze annyit tud válaszolni, hogy a pályázóknak lehetőségük lesz beadni a 2017. évi TERA kérelmet, vagy megvárni az éves állatlétszám meglétét, és utána benyújtani a pályázatot, azaz mintha a pályázat első szakasznappal nem zárulna le, holott azért erre egészen kicsi az esély (bár a jelenlegi feltételekkel kezd lehetetlenné válni megsaccolni a potenciális pályázói kör méretét).

Másfelől pedig, ha a pályázó türelmesen ki is várná a későbbi pályázati lehetőséget, ott bukik meg a dolog, hogy azok akik most – bízva az indulásban – kiváltották egyéni vállalkozásukat jövőre már nem felelnek meg a pályázat azon előírásának, hogy legfeljebb 12 hónapja létrehozott egyéni vállalkozással lehet csak pályázni.

Teljes joggal van tehát egy jelentős pályázói kör most felháborodva, hiszen nem csak hogy feleslegesen kötelezték őket arra, hogy egyéni vállalkozóvá váljanak, a lehetőségét is elvették tőlük, hogy valaha is részesülhessenek a támogatásból.

Az én személyes véleményem az, hogy mindez elkerülhető lett volna egy átgondoltabb felhívás megjelentetésével és talán a feltételrendszer szigorítása helyett az ellenőrzés szigorításával úgy is célt lehetett volna érni, hogy közben nem tipornak el több ezer tisztességes fiatal gazdálkodót, vagy gazdálkodó jelöltet. Bízom továbbá abban, hogy a beérkező jogos panaszok hatására a felhívás megnyugtató módon módosításra kerül, erre ezidáig szándékot nem láttunk, de a fejleményekről természetesen mi is beszámolunk.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést?

Jelentkezzen ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthessem az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthat. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kap, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkozott, kérem, nézze meg a levélszemét mappáját és ha ott a levél, helyezze át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsa el a spam / levélszemét címkét.


Döbbenetes, ami a fiatal gazda pályázat kapcsán történt
4.5 12 szavazat

A bejegyzést jelenleg 74 látogató olvassa.

Hozzászólások Menjen a hozzászólásokhoz

  1. Abnorm Anti /

    Sajnos az aki egy éve azon dolgozik,hogy pályázhasson, most jócskán elkedvetlenedett, Így nem lesznek fiatal gazdák! Az első kört amikor még nem szabadott földdel rendelkezni, elvitték a bennfentesek, Utána már kell a föld meg az STÉ (amit honnan is tudna a leendő fiatal gazda), utána jön a pályázat, beleszakad, hogy kidolgozza a tervét, rajta kívül még vagy 5 ember görcsöl vele, hivatalokat aklat, pályázítíró dolgozik persze a sikerdíj reményében ingyen…… aztán az utolsó pillanatban sokadszorra is átírnak minden feltételt. Sajnos ez jellemző a mai pályázati rendszerekre. Érdekes hogy egyesek viszont tudják, hogy a végső körben minek kell majd megfelelni. Az felháborító, hogy a kiíróknak mindent szabad, szakmaiatlannak lenni, határidőt túllépni, beadás előtt 5 nappal módosítani. Ha a pályázó téved rögtön elutasítják… pedig honnan is tudna mindent a kiírásokról, pályázatokról, üzleti tervről a kezdő vállalkozó, fiatal gazda… ez a rendszer nem a valódi támogatásokról szól……. sajnos…. eyre több a csalódott ember aki rájött, hogy a TV -ben hallható pályázati lehetőségek nem nekik szólnak…..

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *