Hamarosan kiírják a régóta várt munkahelyi képzéseket támogató pályázatokat


Heteken belül megnyílik a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok számára is a munkahelyi képzések támogatásának forráskerete – közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaságnak.

Már tavaly tavasszal rajtra készen vártuk a nagyvállalatoknak szóló, GINOP-6.1.5-17 kódszámú pályázat (Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok számára), illetve a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló GINOP-6.1.6-17 kódszámú pályázat megjelenését, ám április végén, a pályázatok megnyitása előtt nem sokkal az Irányító Hatóság határozatlan időre elhalasztotta a beadás kezdetét  arra hivatkozva, hogy a pályázati felhívásokat át kell dolgozniuk. Végül tavaly nem is jelentek meg a pályázatok, mindössze december 27-én jelent meg GINOP-6.1.8-17 kódszámmal wgy a nagyvállalatoknak szóló képzési központos pályázat társadalmi egyeztetése, várhatóan február végi tényleges megjelenéssel.

A mostani bejelentés alapján pedig már csak hetek kérdése és végre tényleg kiírják a GINOP-6.1.5-ös és a GINOP-6.1.6-os pályázatokat is ugyanazokkal a keretösszegekkel, mint amiket már tavaly is terveztek.

Fontos megemlíteni azonban, hogy egyes információk szerint a rövidesen megjelenő pályázatok keretében kizárólag a bruttó 400 ezer forint vagy az alatt béren foglalkoztatottak vehetnének részt a képzésekben, és szintén feltétel lesz, hogy a cégeknek saját munkavállalóikon kívül munkanélkülieket is integrálniuk kell majd a képzésekbe.

Ezeket a módosításokat sokan vitatják, egyrészt azért, mert a bruttó átlagkereset már most 323 ezer forint körül mozog, és a munkanélküliségi ráta is alacsony, ráadásul területileg nagyon eltérő a munkanélküliek rendelkezésre állása, a termelő, szolgáltató vállalatok jelentős része lasszóval sem igazán tud új dolgozókat fogni. Piaci szereplők szerint érdemes lenne bruttó 600-700 ezer forintban meghatározni a képzésben részt vevők kereseti határát.

Ezeket a piaci információkat nem cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium, ellenben hangsúlyozta, hogy a felhívások célja részben azon alacsonyabb iskolai végzettségű és kisebb átlagkeresetű foglalkoztatottak alkalmazkodóképességének javítása, akik a folyamatosan változó gazdasági és technológiai feltételekhez nehezebben alkalmazkodnak. A konstrukciók célja továbbá, hogy a számos ágazatban és megyében jellemző munkaerőhiány vállalati kezelését lehetővé tegyék, mert ezáltal az álláskeresők és közfoglalkoztatottak tartósan elhelyezkedhetnek a versenyszféra szegmenseiben.

Hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést?

Jelentkezz ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthesselek az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthatsz. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kapsz, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkoztál, kérlek, nézd meg a levélszemét mappát és ha ott a levél, helyezd át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsd el a spam / levélszemét címkét.


Forrás / Szerzői jogok:
Tartalom: A szerkesztő a tartalom elkészítésénél külső forrást használt – Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/kiirjak-a-regota-vart-kepzesi-palyazatokat-769139/


Hamarosan kiírják a régóta várt munkahelyi képzéseket támogató pályázatokat
Értékelés

A bejegyzést jelenleg 4 látogató olvassa.

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *