Így adóznak az őstermelők idén


Mezőgazdasági őstermelők adóbevallási kötelezettsége


Alap esetben a mezőgazdasági őstermelő május 22-ig köteles benyújtani személyi jövedelemadó bevallását, azonban ha az őstermelő áfafizetésre is kötelezett, vagy egyéni vállalkozó is, akkor a bevallási határidő idén február 26.

Könnyebbség, hogy egy tavaly született jogszabályváltozás alapján 2018-tól a mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek helyett is az adóhivatal készíti el a bevallást. ez nagyjából 350 ezer embert mentesít a bevalláskészítés kötelezettsége alól. Akinek pedig éves árbevétele nem éri el a 600 ezer forintot, szintén nem kell bevételt és jövedelmet bevallania.

Az őstermelők tevékenységeikből származó jövedelmüket háromféle módszer szerint állapíthatják meg:

  • lehetőségük van a 10 százalékos költséghányad alkalmazására, ilyenkor a költségeikkel tételesen nem kell elszámolniuk, a bevétel 90 százalékát kell jövedelemnek tekinteniük;
  • választhatják a tételes költségelszámolást is, amikor a tevékenységgel közvetlenül összefüggő igazolt kiadásokkal csökkenthetik a bevételt;
  • a harmadik módszer szerint az őstermelő jövedelmét az átalányadózás szabályai szerint is megállapíthatja, de ezt csak azok az őstermelők választhatják, akik kistermelőknek minősülnek (vagyis éves őstermelői bevételük nem haladja meg a 8 millió forintot). Az átalányadó alapjául szolgáló jövedelmet az adóévben elért bevételből kiindulva, a törvényben meghatározott költséghányadok figyelembevételével kell kiszámítani. Eszerint az állat vagy állati termék értékesítéséből származó bevételnek a 6 százaléka, más egyéb őstermelői tevékenységből származó bevételnek pedig a 15 százaléka a jövedelem.

Aki az őstermelésből származó jövedelme megállapítására a tételes költségelszámolást választja és a támogatások összege nélküli bevétele az adómentesség értékhatárát (600 ezer forint) meghaladja, de az nem több 4 millió forintnál és legalább a (támogatásokkal együtt számított összes) bevételének a 20 százalékát kitevő összegű, az őstermelői tevékenységével kapcsolatosan felmerült, költségként elismert kiadásait számlával tudja igazolni, annak nem kötelező jövedelmet számolnia, élhet egyszerűsített bevallási nyilatkozattételi jogával is. Ebben az esetben a bevétel 5 százalékának a 15 százalékát kell egészségügyi hozzájárulásként megfizetnie. A tevékenységüket közös igazolvány alapján folytató őstermelők, valamint a családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagok is élhetnek egyszerűsített bevallási nyilatkozattételi jogukkal, de csak külön-külön, és csak akkor, ha mindannyian ezt a módszert választják.

Őstermelői adókedvezményt érvényesíthet az a magánszemély, aki rendelkezik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szerv által kiadott regisztrációs számmal, és bevallásában feltünteti azt. A tételes költségelszámolást vagy a 10 százalék költséghányadot választó mezőgazdasági őstermelőt legfeljebb 100 ezer forint adókedvezmény illeti meg, amely mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Az összeg csökkenthető az őstermelői adókedvezmény és az úgynevezett személyi kedvezmény összegével is.

Az őstermelő a támogatással csökkentett éves bevétele után pedig 15% szja-t köteles fizetni.

A mezőgazdasági őstermelőknek társadalombiztosítási járulékokat is kell fizetniük a következk szerint:

  • az induló és a 8 millió forintnál nagyobb bevételt elérő őstermelők esetben a minimálbér után számított 10%-os nyugdíjjárulék, illetve 7%-os egészségbiztosítási járulék fizetendő, míg
  • a 8 millió forintnál kisebb bevételt realizáló őstermelőknek a bevételük 20 százaléka után kell fizetniük 10 % nyugdíjjárulékot és 4 % egészségbiztosítási járulékot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén januárban közzétette a Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának
alapvető szabályait tartalmazó frissített tájékoztatóját, amely bemutatja, milyen szabályok szerint kell adózniuk a mezőgazdasági őstermelőknek a 2017-es évi bevételeik után.

A tájékoztató innen tölthető le: Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2018

Hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést?

Jelentkezz ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthesselek az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthatsz. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kapsz, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkoztál, kérlek, nézd meg a levélszemét mappát és ha ott a levél, helyezd át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsd el a spam / levélszemét címkét.


Forrás / Szerzői jogok:
Tartalom: A szerkesztő a tartalom elkészítésénél külső forrást használt – Forrás: https://www.nav.gov.hu//data/cms472067/06._informacios_fuzet___Mezogazdasagi_ostermelo_maganszemely_adozasanak_alapveto_szabalyai.pdf


Így adóznak az őstermelők idén
Értékelés

A bejegyzést jelenleg 1 131 látogató olvassa.

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *