Köztartozásmentesség igazolása: NAV adóigazolás, avagy a ”NAV NULLÁS”

 


Köztartozásmentesség igazolása: NAV adóigazolás


Aki már adott be pályázatot, vagy böngészett pályázati kiírást, tudhatja, hogy a pályázatok többségéhez (ha nem mindegyikhez) csatolni kell egy 30 napnál nem régebbi NAV adóigazolást a pályázó köztartozás mentességről. Bár maga a formanyomtatvány és a NAV adóigazolás igénylése viszonylag egyszerű, munkám során sok ezzel kapcsolatos félreértésre vagy problémára bukkantam, így fontosnak tartom, hogy beszéljünk kicsit bővebben a köznyelvben nullás igazolásként ismert és pályázók körében oly gyakran emlegetett adóigazolásról.

Az adóigazolásoknak több fajtája és típusa is van. Fajtája szerint van adóigazolás, együttes adóigazolás, jövedelemigazolás és illetőségigazolás, típusa szerint pedig létezik általános adóigazolás „A” és a nemleges adóigazolás „N”.

Pályázatok esetében mindig együttes adóigazolást kérjen, amely nem csak az adóval, hanem a vámmal kapcsolatos elmaradásokat, tartozásokat is tartalmazza, illetve esetünkben igazolja a vámtartozás mentességet. Típusa szerint a nemleges adóigazolás az, amely igazolja, hogy az adózónak az adóigazolás kiállításának napján vagy az adóigazolás kiadása iránti kérelemben megjelölt napon az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása nincs. Önnek pontosan erre lesz szüksége.

Fontos változás, hogy 2013. január 1-jétől az elektronikus bevallásra kötelezett adózók az igazolás kiadására vonatkozó kérelmüket is csak elektronikus úton nyújthatják be. Az igazolás kiadásának határideje 2013. január 1-jétől 6 napra rövidült (korábban 8 nap volt), kézbesítését kérheti elektronikusan, postai úton, vagy akár megjelölheti, mely kirendeltségnél kívánja átvenni személyesen. A 6 napos ügyintézés pályázatok esetében komoly hátráltató tényező lehet. Ennek kivédésére azt tanácsolom, hogy ha tudja, hogy az adott pályázat beadására csak nagyon kevés ideje lesz, és a támogatás odaítélésénél fontos szerephez jut a beadás gyorsasága, kérje meg előre adóigazolását, amely így 30 napig még érvényes lesz.

A kérelemben lehetőség van időpont megjelölésére is, kitöltése esetén ezen időpontra vonatkozó adatok alapján igazolja az adóhatóság a köztartozást, illetve annak hiányát. De ez ne tévessze meg Önt, arra ugyanis nem alkalmas, hogy korábbi tartozásmentességet igazoljon úgy, hogy időközben újra adótartozást halmozott fel. Fontos azzal is tisztában lennie, hogy a bírálat során újra ellenőrizhetik a tartozásmentességet, és ha adótartozást látnak, hiánypótlásban kérhetik a tartozás kiegyenlítésének igazolását. Általános szabály, hogy támogatás köztatozással rendelkező pályázónak nem folyósítható, így a kifizetéshez is akár újra kérhetik az igazolást. Rendszeres támogatás esetén, mint például a Munkaügyi Központok által adott bér- és járuléktámogatás esetén ez jelentheti azt is hogy az igazolást havonta ki kell kérni. Erre jelenthet megoldást a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvétel, de erről későbbiekben még szó lesz.

Az adóigazolás kiadása illetékköteles, melynek mértéke 3000 forint. Az illetéket eljárásonként kell megfizetni, azaz ugyanazon kérelemben kért több azonos tartalmú példány után is csak 3000 forint illetéket kell fizetni, azonban ugyanabban a kérelemben több jogcím/igazolás tartalom után az illetéket külön-külön kell megfizetni.

A kérelem kitöltése viszonylag egyértelmű. A 3. rovatban az együttes adóigazolás céljának és az együttes adóigazolás kódjának megadása nem kötelező, azonban fontos tudni, hogy vannak esetek, amikor a kérelem kiadása illetékmentes. Ilyen illetékmentesség vonatkozik például a foglalkoztatással kapcsolatos igazolásra. Amennyiben például munkahelyteremtés, vagy munkahelymegőrzés címén bér és járulék támogatásra nyújt be kérelmet / pályázatot és ehhez van szüksége nullás igazolásra, úgy az igazolás illetékmentesen igényelhető. Ebben az esetben a rovatba az E 141 – munkahelyteremtő és munkabér támogatás igénylés – kódot tűntesse fel. Egyéb pályázatok esetében az E 013 – pályázat beadása kód lesz a megfelelő, de ez utóbbi esetben az igazolás 3.000Ft illeték megfizetése mellett adható ki.

2013 január 1-ével a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés ténye általánosan elfogadhatóvá vált a jogszabályokon alapuló eljárásokban, azaz a felhasználó köteles elfogadni a nemleges adó-, illetve a nemleges együttes adóigazolások bemutatása helyett, így Ön mint pályázó nem kevés időt, pénzt és takaríthat meg. Erről rövidesen egy külön bejegyzésben olvashat részletesen…

Köztartozásmentesség igazolása: NAV adóigazolás, avagy a ”NAV NULLÁS”
4.7 16 szavazat

A bejegyzést jelenleg 527 látogató olvassa.

Hozzászólások száma: 2 Menjen a hozzászólásokhoz

 1. Kovácsné Borzok Veronika Lejla /

  Szeretnék egy igazolást kérni hogy a csok-öt igényelni tudjam a három gyermekemről lakás vásárlásra.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Veronika! Az adóigazolást a ÁNYK nyomtatványkitöltő program letöltésével, a szükséges nyomtatvány kitöltéásével és a saját ügyfélkapus belépési adatokkal tudja beküldeni, erről itt talál leírást és linkeket a szükséges nyomtatványhoz: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/adoigazolas.html

   Fenti cikk a cégek tartozásmentes adózói adatbázisával kapcsolatban született.

   Üdvözlettel,
   Magdolna

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *