Megjelent az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram


MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram


2017.10.09-én megjelent az 50 milliárd forintos hitelprogram, mely kifejezetten a turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára biztosít rendkívül kedvező finanszírozási lehetőséget. A hitelt turisztikai célú ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, valamint tartós forgóeszköz finanszírozására lehet használni. A minimálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a maximális hitelösszeg meglévő turisztikai kapacitáshoz kapcsolódó fejlesztés esetén 500 millió forint, új turisztikai kapacitás létrehozására irányuló beruházás esetén pedig 3 milliárd forint. Lássuk a részleteket:

A HITELPROGRAM CÉLJA

A magyar turizmus minőségi fejlesztését, versenyképességének fokozását, meglévő szerepének erősítését, hazánk turisztikai vonzerejének növelését támogató kedvező feltételű finanszírozás biztosítása Kis- és Középvállalatok részére.

A Hitelprogram a Magyarországon megvalósuló turisztikai beruházások finanszírozásával elsősorban a hazai kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek szolgáltatásainak fejlesztését, meglévő kapacitásaik bővítését, új kapacitások létrehozását, kihasználtságuk javítását, illetve új turisztikai attrakciók létrehozását, rendezvények szervezését kívánja elősegíteni.

A HITELPROGRAM ELŐNYEI

 • Kedvezményes kamatozással, hosszú futamidőre igényelhető
 • Önállóan, de forrás-kiegészítésként igénybe vehető a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében elnyert támogatással együtt
 • Kezdő vállalkozások is finanszírozhatóak

KINEK AJÁNLJUK A HITELPROGRAMOT?

Azoknak a KKV kritériumoknak megfelelő új és meglévő vállalkozásoknak, amelyek Magyarországon bejegyzett székhellyel (vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel/telephellyel) rendelkeznek és szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás területén tevékenykednek.

A HITELPROGRAMBÓL FINANSZÍROZHATÓ BERUHÁZÁSOK

A Program keretében nyújtott hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi szabályoknak megfelelő turisztikai célú

 • ingatlanvásárláshoz / ingatlanfejlesztéshez
 • tárgyi eszköz vásárláshoz, beszerzéshez, fejlesztéshez, beruházáshoz
 • a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó immateriális javak vásárlásához, beszerzéséhez
 • a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozásához.

A beruházásnak az alábbi tevékenységek valamelyikét kell szolgálnia:

 • Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
  (TEÁOR 55.10, 55.20, 55,30, 55.90, 56.10, 56.21, 56.29, 56.30)
 • Konferencia-, rendezvényszervezés (rendezvényszervezéshez szükséges infrastrukturális beruházások)
  (TEÁOR 82.30)
 • Művészet, szórakoztatás, szabadidő
  (TEÁOR 90.00, 91.00, 93.11, 93.13, 93.19, 93.21, 93.29)

A HITELPROGRAM EGYÉB FELTÉTELEI

Hitel típusa: Éven túli lejáratú beruházási-, és a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz hitel vagy kölcsön.

Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + RKV1[1] + legfeljebb 2,5%/év[2]

[1] az RKV1 az MFB refinanszírozási kamatfelár mértéke, amely évente változó, jelenleg 0,7%/év. Az MFB Zrt. az MFB refinanszírozási kamatfelár értékeket a tárgyévet megelőző év november 30-ig hozza nyilvánosságra a honlapján keresztül.

[2] hitelintézeti kamatfelár mértéke

Futamidő: legalább 2 év, legfeljebb 15 év

Rendelkezésre tartási idő: legfeljebb 1,5 év

Türelmi idő: legfeljebb 3 év

A rendelkezésre tartási idő, nem lehet hosszabb, mint a türelmi idő.

Finanszírozási összeg:

 • meglévő turisztikai kapacitáshoz kapcsolódó fejlesztés esetén minimum 10 millió forint, maximum 500 millió forint
 • új turisztikai kapacitás létrehozására irányuló beruházás esetén minimum 10 millió forint, maximum 3 milliárd forint

Saját erő: minimum 10%

Az MFB Zrt. a Hitelprogramot az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) által biztosított források felhasználásával nyújtja.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A hitelkérelmet a Hitelprogramban résztvevő együttműködő partnerekhez, továbbá 500 millió forint feletti hitelösszeg igénylése esetén közvetlenül az MFB Zrt-hez is be lehet nyújtani.

A Hitelprogram részletes feltételeit ismertető termékdokumentációját az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 Termékleírása tartalmazza.

A Hitelprogramhoz kapcsolódó kérdéseikkel kapcsolatban érdeklődhetnek a +36 1 354 3000 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@mfb.hu email címen.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést?

Jelentkezzen ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthessem az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthat. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kap, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkozott, kérem, nézze meg a levélszemét mappáját és ha ott a levél, helyezze át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsa el a spam / levélszemét címkét.


Forrás / Szerzői jogok:
Tartalom: A szerkesztő a tartalom elkészítésénél külső forrást használt – Forrás: https://www.mfb.hu/tevekenyseg/vallalkozasok/mfb-kisfaludy-turizmus-fejlesztesi-hitelprogram


Megjelent az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram
4.7 9 szavazat

A bejegyzést jelenleg 12 látogató olvassa.

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *