A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott adókedvezmények

 


munkahelyvédelmi akcióterv


Aki alkalmazott már START kártyával rendelkező munkavállalót, vagy figyeli és keresi a foglalkoztatáshoz igénybe vehető kedvezményeket, tudja, hogy 2013. január 1-jétől megszűnt a START kártya, azaz már nem lehet újonnan igényelni START-kártyát. A korábban kibocsátott kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket a foglalkoztatók még a kártyák érvényességi ideje alatt, START-kártya esetén legfeljebb 2014. december 31-ig, míg START EXTRA, START PLUSZ, illeteve START BÓNUSZ kártyák esetében legkésőbb 2013. december 31-éig igénybe vehetik.

Bár START kártyát igényelni nem lehet, a jogszabályi változások értelmében továbbra is lehet adókedvezményt igényelni hátrányos munkaerő-piaci csoportba tartozók foglalkoztatásához, mindezt az úgynevezett Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében. Lássuk bővebben a vállalkozások számára jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeket:

A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott adókedvezmények

A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatói a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése érdekében jelentős mértékű szociális hozzájárulási adókedvezményt és szakképzési hozzájárulási kedvezményt kaphatnak.

A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból és szakképzési hozzájárulásból 2013. január 1-jétől igénybe vehető új kedvezmények az alábbiak:

 • 25 év alatti munkavállalók utáni kedvezmény
 • 55 év feletti munkavállalók utáni kedvezmény
 • A szakképzetlen munkavállalók utáni kedvezmény
 • Tartósan álláskeresők utáni kedvezmény
 • Kisgyermekes munkavállalók utáni kedvezmény

Az akcióterv nemcsak az új alkalmazottakra, hanem a jelenleg foglalkoztatottakra is érvényes, így a módosítások a foglalkoztatottak megtartását és új dolgozók felvételét egyaránt segíti. A foglalkoztatás logikájából természetesen az következik, hogy az 55 év felettieknél a munkahelyek megtartása a fontosabb, míg a többi kategóriában elsősorban új munkahelyek teremtését segítheti az akció. Az adócsökkentés az említett munkavállalókat alkalmazó foglalkoztatókat érinti közvetlenül, de pozitív hatása – a munkahelyek megőrzésén, munkahelyteremtés ösztönzésén keresztül – természetesen a munkavállalókra, munkát keresőkre is jelentős hatással lehet.

A kedvezmény mértéke részletesen az alábbiak szerint alakul:

Nem kell a szakképzési hozzájárulást megfizetni a foglalkoztatás első két évében:

 • a 25 év alatti, legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező pályakezdő munkavállaló
 • a tartós – 6 hónapot meghaladó – munkanélküliséget követően elhelyezkedő
 • a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén.

A munkáltatót terhelő 27 %-os szociális hozzájárulási adó után 14,5%-os kedvezmény vehető igénybe (azaz 27% helyett 12,5% lesz a szociális hozzájárulási adó):

 • a 25 év alatti
 • az 55 év feletti
 • a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén.

A bér utáni szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első két évében 27 % helyett 0% lesz:

 • a 25 év alatti, legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező pályakezdő munkavállaló foglalkoztatása esetén.

A szociális hozzájárulási adó a foglalkoztatás első két évében 27% helyett 0%, a harmadik évben pedig 14,5%-os kedvezmény vehető igénybe (azaz 27% helyett 12,5% lesz a szociális hozzájárulási adó)

 • a tartós – 6 hónapot meghaladó – munkanélküliséget követően elhelyezkedő
 • a gyermekgondozási díj folyósítását követően, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatása esetén.

KEDVEZMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA

Munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezmények

A kedvezmény alapja a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet, az ezen felüli részt már az általános szabályok szerint terheli közteher.

A bevezetésre kerülő adókedvezmények a START PLUSZ, START EXTRA vagy START BÓNUSZ kártyák alapján járó adókedvezménnyel nem vonhatók össze.

Forrás: Nemzeti Munkaügyi Hivatal Foglalkoztatási Igazgatóság


A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében nyújtott adókedvezmények
5 2 szavazat

A bejegyzést jelenleg 4 látogató olvassa.

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *