Szennyvízszivattyúra vagy kerti szivattyúra van szükségünk?

csatorna

A mindennapi életben eléggé nagy a keveredés a szivattyúk elnevezésében, hiszen a legtöbbször búvárszivattyúnak hívjuk az összes ilyen berendezést. Pedig alapvető különbségek vannak az egyes típusok között, így amennyiben egy meghatározott célra keresünk segítséget, tudnunk kell, mire van szükségünk.

Szerencsére az internetnek köszönhetően csak egy emailnyi vagy telefonhívásnyi távolságban vannak azok a szaküzletek vagy szivattyú webshopok, melyek bármilyen kérdésünket megválaszolják a témában. Ha más ötletünk nincs, érdemes kapcsolatba lépni velük, akik ráadásul a megfelelő terméket is ajánlani tudják.

Mi az a kerti szivattyú?

A kerti szivattyú sokféle feladatra használható otthon. Ahogy a neve is mutatja, alapvető feladata a kerti öntözés biztosítása, melyhez léteznek hordozható változatok is. Emellett felhasználható még az épületünkben lévő nyomás fokozására, ha beépítésre kerül a vízvezeték-rendszerbe. Ilyenkor a szivattyú segítségével el tudja érni azt a nyomást, amivel a vízcsapok már gondtalanul működhetnek. Ha nincs házi vízművünk, akkor ez is lehet kisegítő megoldás.

kerti szivattyú

A hordozható kerti szivattyúkra általában fület is szerelt a gyártó, így itt megragadva a gépet, könnyen arrébb tehetjük. Emellett még egy külön kapcsolóval is rendelkezik, melynek segítségével be és ki tudjuk kapcsolni.

Mire jó a szennyvízszivattyú?

A szennyvízszivattyú fő felhasználási területe a fekáliával szennyezett vizek szivattyúzása. Ebből is kétféle típus létezik, azokat a gépeket, melyek csak a 30 mm alatti lebegő részeket tudják továbbítani, szennyezettvíz-szivattyúnak hívja a szakma.

Azok a gépek, amelyek a 30 mm feletti, vízben lebegő agyagokkal is elbánnak, a szennyvízszivattyúk. Egyes típusokat darálókéssel is felszerelnek, mely feldarabolja a nagyobb szennyeződéseket, így könnyebben elvégezheti a feladatát a szivattyú.

szennyvízszivattyú

Egy megbízható szennyvízszivattyú sokáig ellátja a feladatát, és tulajdonképpen a legnagyobb ellenségének azok a modern törlőkendők számítanak, melyek nem bomlanak le a derítőben, hanem gombócokká állnak össze. A darálókéses szivattyúknál könnyen be is akadhatnak a kések közé, amivel tönkre mehet a gép, ha nem vesszük észre időben a meghibásodást.

Érdemes mindig olyan termékeket választani, melyek megbízható gyártóktól származnak. Ezek nem csak tovább bírják, hanem szerviz esetén lesz hozzájuk alkatrész utánpótlás is. Az olcsó kínai szivattyúk egyik legnagyobb problémája ugyanis az, hogy ha egyszer elromlanak, nagyon nehéz megfelelő alkatrészt találni hozzájuk.

Ajánlott cikkek