Agrárminisztérium: a mezőgazdasági gépforgalmazás rekordéve volt a tavalyi

A modern mezőgazdaság számára a 21. században a megbízható technológia, a jó gépek, az ezekhez kapcsolódó szaktudás és az információ a legfontosabb alapja az eredményes gazdálkodásnak – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton Tökölön, hangsúlyozva: 2020-ban minden nehézség ellenére új rekordot ért el a hazai gépforgalmazás.

A beruházó vállalkozások piaci pozícióikat erősítik

Feldman Zsolt a tizenöt éve működő, mezőgazdasági gépek forgalmazásával és fejlesztésével foglalkozó Novara Coop Kft. új telephelyének átadásán hangsúlyozta: azok a vállalkozások, amelyek beruháznak, fejlesztenek, a piaci pozícióikat erősítik.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság elmúlt években tapasztalt fejlődéséből a termelők mellett a gépforgalmazók is kivették a részüket, köztük a családi vállalkozásként működő Novara Coop Kft. is – olvasható a minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Feldman Zsolt az elmúlt év nehézségeire utalva azt mondta: a mezőgazdasági termelés 2020-ban sem állt le, ebben nagyon fontos szerepük volt azoknak a gazdálkodóknak, vállalkozásoknak, amelyek dolgoztak a földeken, és mindazoknak, akik el tudták őket látni munkagépekkel, alkatrészekkel, anyagokkal.

Kiemelte, a megbízható gépek, a tanácsadás ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodó költséget takarítson meg, eredményesen gazdálkodjon.

Abban, hogy az elmúlt években a magyar mezőgazdaság rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, ezeknek a vállalkozásoknak kulcsszerepük van. Ha pedig sikeres a mezőgazdasági termelés, akkor sikeres lehet az a hazai gépgyártó és gépforgalmazó közösség is, amely számukra biztosítja a gépeket és alkatrészeket – tette hozzá.

2020-ban rekordot ért el a hazai gépforgalmazás

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-ban minden nehézség ellenére új rekordot ért el a hazai gépforgalmazás: az értékesített gépek, alkatrészek értéke elérte a 256 milliárd forintot. Mindebből mintegy 200 milliárd forintot új gépekre költöttek a gazdálkodók.

„Ebből jól látszik, hogy van hajlandóság, van forrás, erő és van jövőkép a magyar gazdálkodókban” – közölte. Kitért arra: ha rekordév volt 2020, akkor felelősen remélhetjük, hogy 2021 újabb rekordot hozhat a hazai gép- és eszközértékesítésben. Hiszen annak révén, hogy a magyar kormány háromszorosára növelte az e fejlesztések forrásául szolgáló vidékfejlesztési program finanszírozását, új, történelmi dimenziókat nyit az agrárium számára – fogalmazott Feldman Zsolt.

Szólt arról, hogy az Agrárminisztérium fejlesztési, beruházási pályázatokat írt és ír ki ezekben a hetekben, hónapokban. Az új pályázatok olyan új piaci lehetőségeket teremtenek a mezőgazdasági gépforgalmazók számára is, amelyekkel érdemes élni.

Az állattartótelepeken anyagmozgató gépeket, gyepgazdálkodással összefüggő gépeket, a kertészek traktorokat, munkagépeket, permetezőgépeket, talajművelőket fognak a következő időszakban nagy mennyiségben és jó minőségben keresni a piacon – sorolta a következő hónapokban megnyíló pályázatok adta lehetőségeket az államtitkár. (MTI)

Ajánlott cikkek