Katasztrófaturizmus

Ha az utazásról beszélünk, legtöbbünknek a pihenés és a kikapcsolódás jut eszébe, valamilyen egzotikus tengerparton, koktélt iszogatva a parton napozva, vagy hasonló. Ám ha már minden tengerparton napoztunk és minden koktélt megkóstoltunk már, előfordulhat, hogy valami újdonságra vágyunk.

Érdemes lehet ilyenkor egy hegymászós utazásra elmenni, vad kempingelni, vagy esetleg katasztrófa turistáskodni. Igen, ez egy létező és elég népszerű dolog az utazók körében.

A katasztrófaturizmusnak több formája létezik

A katasztrófaturizmusnak több formája létezik, de az alapja mindegyiknek ugyanaz, valami szokatlant látni. Nagyon kedvelt katasztrófa úti cél például egy kitörni készülő vulkán. Rendkívül adrenalin dús lehet egy tűzhányó közelében piknikezni, miközben az ömleszti ki magából a hőt és a füstöt. Ez a tevékenység leginkább a fiatalok körében elterjedt és kicsit sem mondható veszélytelennek.

Hasonló közkedvelt úti cél a vihar sújtotta területek meglátogatása. Ha például egy kisebb várost elönt az árvíz, vagy letarol a hurrikán, néhány embernek azonnal potenciális üdülési helyszínné válik.

A katasztrófa turizmus mögötti pszichológia nagyon összetett. Közrejátszik az együttérzés, a kíváncsiság, az unalom és az adrenalin vágy. Kivel ne történt még meg, hogy mikor autóval utazott és egy baleset mellett haladt el, lelassított és feszes tekintettel figyelte a roncsokat. Már ez is katasztrófa turizmusnak minősül, csak kisebb léptékben. Egyes országokban szigorúan tilos az imént leírt tevékenységet végezni, ugyanis balesetveszélyes, továbbá a balesetet szenvedett méltóságát sérti, így, ha valakit ezen kapnak a rendőrök, komoly büntetésre számíthat.

Legyünk felkészültek és körültekintőek

Mindenesetre, ha ilyesmire adjuk a fejünket, legyünk rendkívül körültekintőek és felkészültek. Ha egy katasztrófa sújtotta helyre szeretnénk elutazni, nem árt, ha összekötjük a „kellemeset” a hasznossal és egy kis segítséget nyújtunk a helyieknek.

Ha esetleg egy kitörő félben lévő tűzhányót szeretnénk szemügyre venni, olvassunk utána különböző utazási blogokon, hogy mit ajánlanak és miket vigyünk magunkkal, ugyanis teljesen más felszerelésre lesz szükségünk, mit egy hagyományos üdülésen.

Azok számára, kik kedvet kaptak a hasonló utazásokhoz, de nem szeretnének közvetlen veszélybe kerülni, viszonylag jó célpont lehet Csernobil. Több cég is szervez ide kirándulásokat, persze megfelelő védőintézkedésekkel és szakképzett vezetővel ellátva.

Ajánlott cikkek