Lőw Zsolt: fel tudjuk venni a versenyt a Real Madriddal is

Lőw Zsolt másodedző szerint a Chelsea fel tudja venni a versenyt a Real Madriddal a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcában. A 42. születésnapját egy hét múlva ünneplő magyar szakember Thomas Tuchel segítőjeként január vége óta dolgozik a londoni Kékeknél, és mint az M1 aktuális csatornának nyilatkozta: elemezték a Brighton elleni keddi hazai gól nélküli döntetlen tanulságait, immár pedig a West Ham elleni szombati bajnokira fókuszálnak.

Irányításukkal a Bajnokok Ligájában elődöntőbe, az FA Kupában döntőbe jutott a csapat, amelynek hat mérkőzése van hátra a Premier League zárása előtt, és jelenleg negyedik a bajnokságban. „Nagy bátorság kellett hozzá, hogy belevágjunk a feladatba, hiszen röviddel a párizsi kaland után jött a felkérés” – idézte fel Lőw a Paris Saint-Germaintől való távozásuk utáni időszakot. Hozzátette: már akkor is úgy érezték, hogy ha valamelyik klubért megéri ezt a rizikót bevállalni, az a Chelsea.

Abszolút megérte, ez már az első napokban kiderült

„Abszolút megérte, ez beigazolódott már az első napokban, hetekben, hiszen egy olyan klubnál találtuk magunkat, ahol minden körülmény és feltétel adott ahhoz, hogy nagyon jó munkát tudjunk végezni” – szögezte le. Kiemelte: baráti, családias hangulat és profi felépítés várta őket az angol fővárosban, a klubnál minden pozícióban jól képzett szakemberek dolgoznak. A legerősebb bajnokságban a lehető legerősebb edzők ellen tudják megméretni magukat, ez is közrejátszott döntésükben. „Óriási kihívás, hogy a futballnak a legmagasabb szintjére érkeztünk meg” – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor: „a sikert trófeákban és helyezésekben mérik”, így az eddig eredményesen megvívott mérkőzések után is azon dolgoznak, hogy „az apró sikerek mellett nagy végső diadalokat tudjunk aratni és trófeákat a magasba emelni”.

Lőwék érkezése óta 20 mérkőzésből 15 alkalommal nem kapott gólt a Chelsea, a másodedző bevallása szerint a csapat átvételekor a fő hangsúly a védekezés megszervezésén volt. „Próbáltunk olyan összeállítást, olyan alapfelállást választani, ahol a játékosok kvalitásai a legjobban kijönnek és a legjobb teljesítményre képesek” – fejtette ki. Kijelentette, hogy a három-, illetve ötvédős játékrendszerrel sikerült a védekezést stabilizálni, kevés gólt kapva, szervezetten és fegyelmezetten játszik az együttes. A támadójátékkal ugyanakkor még nem százszázalékig elégedettek, így a „rendkívül jó támadósor” hatékonyságán igyekeznek javítani.

A BL-rivális Real Madriddal még a PSG kispadján ülve találkoztak, Lőw kiemelte a spanyol gárda nagy rutinját. „Szuper játékoskerettel és kiváló edzővel rendelkeznek” – méltatta Zinedine Zidane-t a magyar szakember. „De a Chelsea-vel megmutattuk, hogy képesek vagyunk nagy csapatokkal is felvenni a versenyt. Az Atlético Madrid és a Porto játékstílusa eltér a Real Madridétól, de ezen a két komoly együttesen sikerült túljutnunk, minden esélyünk megvan arra, hogy fel tudjuk venni a Real Madriddal is a versenyt. Bízunk benne, hogy méltó ellenfelei tudunk lenni a madridiaknak, és a két mérkőzésből igyekszünk továbbjutóként kikerülni” – mondta.

Az idény hajrájában a célkitűzések közül elsőként a bajnokság első négy helyezettje közé kerülést nevezte meg, mivel ez a BL-indulás miatt meghatározója a következő szezonnak. „Emellett mind a két kupában megvannak az esélyeink. Az FA Kupában egy mérkőzésen dől el a finálé, ott kicsit közelebb vagyunk ahhoz, hogy trófeát szerezzünk. A Bajnokok Ligájában elképesztően komoly a másik három együttes, mindhárom nagy múlttal, komoly játékoskerettel rendelkezik” – vélekedett. Kitért rá: eltérő játékstílusú és filozófiájú négyes maradt versenyben az elitsorozat hajrájában, ahol minden előfordulhat. A 2016 és 2018 között háromszor győztes Real Madrid ellen nehéz párharcra számít, ugyanakkor jó erőpróbának tartja az elődöntőt. (MTI)

Ajánlott cikkek