A reggeli kávé nélkül nem indulhat el a nap

Sokunknak megszokott a kora reggeli, esetleg hajnali órákban a konyhákat belengő kávé-illat, amely nélkül már elképzelhetetlen, hogy kilépjünk az ajtón. Ezzel Magyarországon rengeteg háztartásban vagyunk így, pontosabban a világ szinte minden táján. De ez milyen hatással lehet a szervezetünkre?

Ma már elterjedtek a koffeinmentes változatok is

A kávé fő alkotóeleme a koffein, bár napjainkban már elterjedtek koffeinmentes változatok is. Ez a komponens, ha mértékletesen fogyasztjuk, akkor bizonyítottan pozitív hatást gyakorol az immunrendszerünkre. Például étkezés után egy eszpresszó könnyíti az emésztést, továbbá az infarktus kockázatát csökkenti, antioxidáns hatása révén bizonyos komoly betegségeket megelőzhet.

Ha napi több csészével is fogyasztjuk a zamatos italt, akkor könnyen függővé válhatunk, ez pedig nem vezet semmi jóra. Javasolt időnként szünetet tartani, egy-két napos, önkéntes, elvonókúrákat közbeiktatni, amely lehet, hogy először fejfájást fog okozni, de így hosszútávon nem alakulhat ki súlyos függőség.

Tehát napi egy csészével nem ártunk, sőt, használunk az egészségünknek. Ráadásul ezzel támogatjuk a mezőgazdaságot is, a befolyó összegből ugyanis a gazdák gépeket tudnak vásárolni. Aki viszont napi több kávét szeretne inni, annak javasolt a koffeinmentes változat.

Ajánlott cikkek