Meglepően okosak a polipok

A rendkívül színes állatvilágunk egyik talán legfurcsább tagja a polip. Ez az állat a fejlábúak osztályába tartozik és a tengerek mélyén él. Biztos láttunk már róla legalább képeket, videókat, esetleg megszemléltük már egy állatkertben és rácsodálkoztunk, hogy milyen érdekes teremtés.

Nagyon okos állatnak számítanak

A szokatlan külső bizony nagyon is kiemelkedő belsőt rejt, ugyanis a polipok meglepően okosnak számítanak. A nyolc, 1,5 – 2 méter hosszú karjának segítségével úszik, mászik a tengerfenéken és ezek segítségével ragadja meg áldozatait.

A polipok halakkal és rákokkal táplálkoznak. Áldozataikat megragadják hosszú és erős csápjukkal, magukhoz húzzák és egy bénító mérget juttatnak a zsákmányuk testébe. Ezt követően erős állkapcsukkal bekebelezik őket.

A zord külsőt tekintve nem meglepő, ha sok ember nem szereti őket és inkább kerüli a velük való találkozást, bár sok országban fogyasztják és igazi finom falatnak számít az asztalnál. Ugyan az emberekre nem veszélyesek, egy – egy szerencsétlenebb találkozás esetén komoly sérüléseket is tudnának okozni.

Bár már a dinoszauruszokat követően a tengerekben élnek, viszonylag kicsi rá az esély, hogy egzotikus nyaralásunkon találkozzunk egy polippal. De ha mégis így történik, vigyázzunk vele, nehogy mi húzzuk a rövidebbet.

Ajánlott cikkek