150 millió évig éltek a Földön

Földünk urai napjainkban az emberek. Okos és találékony faj vagyunk, ám nagyon sok idő kellett ahhoz, hogy ez kialakuljon.

150 millió évig éltek a Földön

Az emberi faj körülbelül 300 ezer éve él és fejlődik a földön. Ám az emberek megjelenése előtt úgynevezett csúcsragadozók uralták a bolygót, ezek voltak a dinoszauruszok. Körülbelül 150 millió évig éltek a Földön és nagyon sok különböző fajuk volt. Előfordultak mind a vizekben, mint a szárazföldön, sőt még repülő egyedek is léteztek.

A ma élő állatokhoz hasonlóan, nagyon sokszínűek voltak, mind szó szerinti és mind átvitt értelemben is. Az első feltételezésekkel szemben, intelligens és mozgékony állatok voltak. A többségük ragadozó volt, de előfordult néhány növényevő és néhány mindenevő egyed is. Legjobb tudomásaink szerint tojással szaporodtak és leginkább a mai hüllőkhöz lehetne hasonlítani őket.

A legismertebbek közé tartozik a Velociraptor

A tudósok által felfedezett fajok közül a legismertebbek például a Velociraptor, Tirannoszaurusz vagy a Pterodaktilusz. Legközelebbi ma élő rokonuk a krokodil, ami a dinoszauruszok kihalása óta csak minimálisan változott.

A kihalás pontos okát nem lehet tudni, de vannak egész jó feltételezések. A két legelterjedtebbhez egy meteor becsapódása köthető. Az első elmélet szerint 65 millió évvel ezelőtt egy meteor csapódott a földbe, ami akkora lökéshullámot hozott létre, hogy szinte minden élőlény elpusztult a föld felszínén.

A második elmélet szerint a meteor becsapódása katasztrófát, éghajlatváltozást eredményezett és következtében pusztult ki az élővilág nagy része. A kutatók folyamatosan új csontokat és megkövült leleteket találnak, melyek napról napra előre lendítik a kutatásokat és segítenek egyre többet megtudni ezekről az érdekes és rejtélyes ősi hüllőkről. Dinoszaurusz csontokat az őslénykutatók a Föld minden kontinensén találtak már.

Ajánlott cikkek