Megújult székházban ünnepli majd 100 éves fennállását a Magyar Nemzeti Bank

Megkezdte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját, a kívül-belül megújuló műemlék épület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

A teljes felújítás költsége 54 milliárd forint

Az MNB pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy az épület teljes külső és belső felújításának költsége 54 milliárd forint, amelyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez. A munkálatok az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva a Raw Development Kft.-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében 2024-ben fejeződnek be.

A rekonstrukció nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy, amelynek folyamán az MNB zavartalanul ellátja feladatait, a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját – közölték.

Az épület 1902-1905 között Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban épült, és csaknem száz éve megszakítás nélkül az MNB székháza. Műszaki szempontból fennállása alatt komolyabb felújításon még nem esett át. A közlemény szerint az elektromos energiát, a vízellátást, a hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak, így az épület műszaki állapota egy átfogó felújítás nélkül a következő öt éven belül már komoly működési kockázatot jelentene.

Az MNB vezetése úgy határozott, hogy a felújítást átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg. A munkák során helyreállítják a II. világháború utáni átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, másrészt az MNB Zöld Programjával összhangban olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakítanak ki, amellyel a jegybank nemcsak az épület hosszú távú felhasználását biztosítja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti – írják a közleményben. (MTI)

Ajánlott cikkek