Fiatal Gazda pályázat – A sikeres pályázat alapvető feltételei

 


Fiatal gazda pályázat


A 2014-2020-as mezőgazdasági pályázati rendszer nagy nyertesei kétség kívül a fiatal mezőgazdasági termelők lesznek. Ilyen jellegű pályázat eddig 2008-ban, 2009-ben, 2012-ben és 2014-ben került kiírásra, a kezdeti hiányosságok az idei évre nagyrészt korrekcióra kerültek.

A pályázat számos előnnyel rendelkezik a többi mezőgazdasági és/vagy vidékfejlesztési jogcímmel összehasonlítva.

A fiatal Gazda pályázat legfontosabb előnyei:

 • A támogatás 100 %-os intenzitású, nincs szükség önerőre
  A támogatás előfinanszírozású, vagyis a támogatási összeg 90%-a a gyakorlati megvalósítás előtt kerül utalásra
 • A fiatal gazda támogatás szabadon felhasználható
 • Gépek és berendezések vásárlása esetén használt gépek beszerzése is lehetséges és nem kell tekintettel lenni az MVH Gépkatalógus tartalmára sem
 • A szükséges üzemméretet mindössze a 4. év végére kell elérni és az 5. év végéig fenntartani
 • Az 5 év elteltével a vállalkozás – az ügyfél döntésétől függően – folytatható, de akár meg is szüntethető

A fiatal gazda pályázaton igényelhető támogatás mértéke:

 • 4-7 EUME nagyságú üzemméret esetén 20.000 eurónak megfelelő forintösszeg (~ 6 millió Ft);
 • 7-10 EUME nagyságú üzemméret esetén 30.000 eurónak megfelelő forintösszeg (~ 9 millió Ft);
 • minimum 10 EUME nagyságú üzemméret esetén 40.000 eurónak megfelelő forintösszeg (~12 millió forint) lehet.

Mi az EUME és hogyan határozható meg?

Az EUME egy mértékegység, melyet az unió minden tagállamában egyformán alkalmaznak. 1 EUME a gyakorlatban 1200 €-nak megfelelő árbevételt jelent.

Az EUME meghatározásához szükséges ismerni a termesztett növények standard fedezeti hozzájárulás (SFH) értékét, ez egy Ft összeg, amely az elmúlt 3 év átlagában határozza meg az adott növény vagy állat értékét.

Az SFH értékek alapján megállapított forintösszeget a támogatási kérelem benyújtás évének január 1-jén érvényes hivatalos középárfolyamon kell átszámítani euróra.

Példa:
1 ha búza SFH értéke = 151 013 Ft
2014.01.01-jén hatályos EUR árfolyam: 297,04 Ft;
1 ha búza EUME értéke = 151.013 /1.200/297,04 = 0,42 EUME.

12 millió Ft támogatáshoz a gazdaságnak a 4. év végére el kell érnie a 10 EUME nagyságú üzemméretet, ehhez a fenti számítás alapján a pályázónak – ha csak búza termesztéssel foglalkozik – 24 ha búzát kell termesztenie.

AZ EUME üzemméret pontos meghatározásához használja az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara EUME kalkulátorát.

Ki indulhat a fiatal gazda pályázaton?

A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására az nyújthat be pályázatot, aki

 • a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de 40. életévét még nem töltötte be;
 • a meghatározott mezőgazdasági szakképzettségek és végzettségek közül valamelyikkel rendelkezik;
 • vállalja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet 5 éven keresztül egyéni vállalkozóként végzi;
 • vállalja, hogy részt vesz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében szervezett képzésen
 • a támogatás nem vehető igénybe, ha a pályázó korábban már nyújtott be agrár-, vagy agrár-vidékfejlesztési célú támogatási kérelmet, vagy pályázatot az MVH-hoz (kivéve korábbi fiatal gazda pályázatot, ha azt elutasították).

A pályázat egyetlen alapvető feltétele tehát, hogy a pályázó rendelkezzen megfelelő mezőgazdasági végzettséggel. A minimum követelmény legalább az aranykalászos gazda végzettség megszerzése, ugyanakkor érdemes tájékozódni az egyes képző intézményeknél az egyéb képzések tekintetében is, a sikeres pályázat érdekében javasoljuk legalább technikus végzettség megszerzését.

A fiatal gazda pályázat keretében elfogadott végzettségeket megtekintheti itt: Fiatal Gazda Pályázat – Elfogadott mezőgazdasági végzettségek

A fenti pályázóra vonatkozó kritériumoknak nem túl nehéz megfelelni, ugyanakkor ez önmagában nem biztos, hogy elegendő a pályázat elnyeréséhez. A pályázatok elbírálása pontozás alapján, az eredményhirdetés, akár az egyetemi/főiskolai felvételik során a ponthatár meghatározásával történik. Akinek a pályázata formai szempontból megfelelő és az adott ponthatárt is eléri támogatásban részesülhet, aki e kettő feltétel közül az egyiket nem teljesíti, annak pályázata elutasításra kerül (a formai hibás pályázatokat tartalmi értékelés nélkül elutasítják).

Lássuk először, hogy melyek a legfontosabb plusz pontszámot eredményező feltételek:

SZAKKÉPZETTSÉG

 • szakmunkás szintűnél magasabb mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik a pályázó
 • releváns szakmai gyakorlattal rendelkezik (1,2,3 év)
 • vállalja, hogy a fennmaradó 10%-os támogatás lehívásáig Bsc szintű diplomát szerez

LAKHELY

 • tanyán vagy 1000 fő alatti településen van a pályázó életvitelszerű tartózkodási helye (lakcímkártya szerint), vagy vállalja. hogy leköltözik ilyen településre 1 éven belül
 • hátrányos helyzetű településen van lakóhelye
 • gazdaságát lakhelyétől számítva 30km-en belül valósítja meg

MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG

 • állattartással vagy kertészeti tevékenységgel szeretne foglalkozni,
 • termelői értékesítő szövetkezet/ TCS tagsággal, vagy erre vonatkozó szándéknyilatkozattal rendelkezik

FOGLALKOZTATÁS

 • minél előbb főállásban szeretné végezni a mezőgazdasági tevékenységet (elég ha már a 3. évtől)
 • a pályázó tervezi alkalmazottak foglalkoztatását is a későbbi években, 4. évtől foglalkoztat 1 vagy több embert főállásban

ESÉLYEGYENLŐSÉG

 • ha a pályázó nő nemű

A pontozás tekintetében nagyon fontos megjegyeznem, hogy ezek a támogatói okiratban vállalásként jelennek, meg, azaz a későbbiekben a pályázat tartalmán csak úgy lehet változtatni, ha az a fenti vállalásokat nem érinti. Módosíthatja például a nyertes pályázó az üzleti tervben meghatározott termelés összetételét, de ha vállalta, hogy az állattenyésztés és/vagy kertészet aránya a összes termelésének több mint 84%-a lesz, akkor ezt a módosított termelés összetétellel is biztosítania kell. A vállalások nem teljesítése szankciókat von maga után, legtöbb esetben a támogatás meghatározott százalékát (5-20% vállalásonként) a pályázónak vissza kell fizetnie, de van olyan vállalás is, amelynek nem teljesítése teljes visszafizetési kötelezettséget eredményez.

A pontozás mellet azonban ne feledkezzünk meg a formai követelmények betartásáról sem. A pályázatok ugyanis több mint 10%-át formai hibák miatt utasítják el!

A beadott fiatal gazda pályázatok kapcsán a leggyakrabban elkövetett hibák:

 • a pályázók nem a megfelelő helyeken írják alá a pályázatot, lemarad egy aláírás;
 • nem megfelelően hitelesített dokumentumokat nyújtanak be végzettségükkel kapcsolatban;
 • a pályázat részét képező pénzügyi terv hibás, az elvárt értékeket/mutatókat a terv alapján a pályázó nem teljesíti.

Fontos tudnia, hogy az ilyen formai hibák a pályázat azonnali  – tartalmi értékelés nélküli – elutasítását eredményezik.

Nem egy olyan esettel találkoztunk, ahol a pályázó a pontozás vonatkozásában szinte maximumot kapott volna, pályázatát azonban elutasították azért, mert a megtérülési mutatója a pénzügyi tervben nem volt megfelelő. Ez egy szarvashiba, ami megfelelő pályázati szakértő mellett egészen biztosan nem fordulhat elő.

Fiatal gazda pályázatát agrár szakember készítse!

A szóhasználatom korántsem volt véletlen, a hangsúly ugyanis a szakértelmen van. Önmagában az a tény, hogy egy pályázati tanácsadó számtalan, mondjuk vállalkozásfejlesztési pályázatot készített, még nem biztosíték arra, hogy megfelelő szakértelemmel és gyakorlattal rendelkezik az agrárpályázatok terén is. Mindenképpen bizonyosodjon meg róla, hogy valóban agrárszakértővel készítteti-e a pályázatát, mert egy a fentihez hasonló apró hibán 12 millió forintja múlhat. Döntését ne elsődlegesen a szolgáltatás díjazása alapján határozza meg, bizonyosodjon meg róla, hogy projektje biztos kezekben van!

A szakértelem mellett van még egy igen fontos tényező, amiről pályázók – és pályázatírók is – gyakran megfeledkeznek, ez pedig nem más, mint a projekt menedzsment kérdése.

A mezőgazdasági jellegű pályázatok általános jellegzetessége, hogy két lépcsőben kell igénylést benyújtani a támogatási összeg elnyerése érdekében. Először a pályázatot kell benyújtani, majd ezt követően – amennyiben a pályázat nyertes lesz – külön eljárás keretében kell igényelni a kifizetését.

De maga a pályázat és a kifizetési kérelem beadása is csak az első lépése a pályázati életútnak, ez után következik az 5 éves fenntartási időszak, amely alatt kötelezően mezőgazdasági termelést kell folytatni, ezt az előírások szerint dokumentálni kell, és eleget kell tenni az egyéb szigorú adminisztratív kötelezettségeknek is (pl. monitoring adatszolgáltatás, gazdálkodási napló stb.). Vannak cégek, amelyek a támogatói döntést követően azonnal kiszámlázzák a sikerdíjat, a pályázó számára azonban csak ezt követően derül ki, hogy a további feladatok nem részei a szerződésben vállalt kötelezettségeknek és így a pályázó teljesen magára marad a projekt megvalósítása során. Vannak cégek, akik ugyan vállalják a projekt felügyeletét és a jelentések elkészítését, de csak külön díjazás fejében, aminek jól meg is kérik az árát. Hogy a pályázat elnyerését követően ne legyen üröm az örömben, ezeket a részleteket is mindig tisztázza előzetesen a tanácsadójával.

A pályázat beadására most is, mint a korábbi években csupán néhány nap áll majd a pályázók rendelkezésére ezért fontos, hogy előre, akár már az idei évi pályázati kiírás megjelenése előtt kezdje el az előkészületeket, így lesz ideje kiküszöbölni az esetlegesen felmerülő problémákat, ezzel jelentősen növelve pályázati esélyeit.

Ha a pályázat kapcsán bármilyen további kérdése van, keresse okleveles agrármérnök kollégánkat, aki örömmel áll rendelkezésére.

[contact-form-7 id=”1400″ title=”Contact form 2″]

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést?

Jelentkezzen ingyenes hírlevelemre, hogy e-mailben is értesíthessem az új pályázati lehetőségekről, friss hírekről, hasznos tippekről! Általában hetente 1 levélre számíthat. Tőlem csak hasznos és érdekes információkat kap, semmi spam!

FIGYELEM! A visszaigazoló e-mail és az első hírlevél nagyon gyakran sajnos – főleg gmail-t használók esetében – a SPAM, vagy LEVÉLSZEMÉT mappába kerül. Miután feliratkozott, kérem, nézze meg a levélszemét mappáját és ha ott a levél, helyezze át azt a beérkező üzenetek közé, vagy távolítsa el a spam / levélszemét címkét. Arról, hogy ezt pontosan hogyan tegye, útmutatást kaphat itt>>>.

Fiatal Gazda pályázat – A sikeres pályázat alapvető feltételei
4.8 25 szavazat

A bejegyzést jelenleg 505 látogató olvassa.

Hozzászólások száma: 150 Menjen a hozzászólásokhoz

 1. Varga Ákos /

  Kedves Magdolna!
  Fiatal Gazda pályázaton indulnék, de még nem vagyok egyéni vállalkozó. Tudok így is pályázni? Van még időm elintézni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  V. Ákos

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Ákos!
   Nem szükséges, hogy a pályázat benyújtásakor egyéni vállalkozó legyen. Most mint magánszemély fog pályázni és ha nyer a pályázaton, elindíthatja vállalkozását, de erre is lesz bőven ideje.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

  2. Irmuska /

   Kedves Magdolna!
   Faiskola létrehozásánál mekkora területen kell gazdálkodnom a szükséges pontok megszerzéséhez.
   Illóolaj, vagy gyógy, füszernövény esetén mekkora területen kell gazdálkodnom a szükséges pontok megszerzéséhez.
   Köszönettel Irmuska

   1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

    Kedves Irmuska!

    Faiskola: 0,6 – 2,0 ha között.

    Illóolaj-, gyógy- és fűszernövények:
    a) szántóföldi növénytermesztésben: 2,8 – 11,5 ha között.
    b) Járható takarás (üvegház, fóliasátor) alatti ültetvényként: 0,2 – 0,75 ha között.

    A fenti adatok tájékoztató jellegűek, a HUF / EUR aktuális átváltási ráta változásai szerint módosulhatnak!
    Üdvözlettel,
    Magdolna

  3. Horváth Csabáné /

   Kedves Magdolna szeretnék Fiatal Gazda pájázaton indulni sertéstenyésztést szeretnék tudna segiteni menyi pénz kell az induláshoz mijen feltételnek kell megfelelni és mi kell hozzá 8-álltalánosom van és van telkem 1555nm állatoknak nem tudom hogy lehet elindulni münkaügyivel kapcsolatban vagyok 2-honapja mennyi pénz kell elindulni 06702342577 tudna e segiteni köszönöm elöre is köszönettel horváthné Edina

   1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

    A fiatal gazda pályázathoz a 8 általános sajnos nem lesz elég. A munkaügyi központnál van pályázat vállalkozás indításához, oda 20% önerőre van szükség. Pontos felvilágosítást a Munkaügyi Központ tud adni.
    Üdvözlettel,
    Magdolna

 2. Illés Péter /

  Kedves Magdolna!
  Fiatal gazdaként az egyéni vállalkozásban csak mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozhatok, vagy lehet emellett egyéb tevékenységem is?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Péter!
   Végezhet egyéb, nem mezőgazdasági tevékenységet is viszont árbevételének legalább 51%-a származzon mezőgazdasági tevékenységből.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 3. Névtelen /

  Kedves Magdolna!

  A 2015-ös fiatal gazda pályázat esetén ha hátrányos helyzetű településről pályázok (ami 4 pontot jelent), de később átjelentkezek egy nem hátrányos helyzetű településre, akkor az kizáró ok? A fenti cikkben az szerepel, hogy ezen feltételnek az új lakhely esetében is teljesülnie kell. A 24/2015-ös MvM rendelet 3. sz. melléklete ugyan írja, hogy ha az ügyfél életvitelszerű tartózkodási helye hátrányos helyzetű településen van a támogatási kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 évvel, akkor az 4 pontot jelent a pályázó számára. De itt nem teszi mellé, hogy a pályázónak ezt fenn kell tartania a működtetési időszak végéig.
  Mi alapján kell tehát úgy értelmezni, hogy fenn kell mégis tartani a hátrányos helyzetű településen a lakóhelyet?

  Köszönöm előre is a válaszát.

  Renáta

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Renáta!
   Köszönöm az észrevételét. A 24/2015 MVM rendelet valóban nem tartalmazza, hogy ezt fenn kellene tartani. A jogkövetkezmények sem tartalmaznak szankciót erre az esetre.

   Ezek alapján benyújthatja most a pályázatot a hátrányos helyzetű településen lévő életvitelszerű tartózkodási hellyel és ha elköltözik, akkor nem kap büntetést. Ugyanakkor, ha ez a meg nem nevezett hátrányos helyzetű település egyúttal 1.000 fő alatti település is, akkor – értelemszerűen – vonatkozik rá az ilyen esetekre érvényes fenntartási kötelezettség, illetve szankció.

   További óvatosságra intő tény, hogy a 34/2014 VM rendeletet a pályázati benyújtási időszakot követően is, összesen 22 helyen módosították. Bízzunk benne, hogy idén kevesebb “meglepetésben” lesz részünk.

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 4. gábor /

  Tisztelt Magdolna !

  Ha korábban igényeltem terület alapú támogatást, és minden papírom rendben van. nem pályázhatok ez ügye kizáró ok.

  Köszönettel, Gábor

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Gábor!
   Igen, a mostani pályázatnál ez kizáró ok, viszont a 2014-2020-as ciklusban változik a pályázati rendszer és a következő pályázat esetében (akár már idén ősszel is) az pályázhat aki fel tud mutatni valamennyi termelési potenciált. Emiatt várhatóan már nem lesz kizáró ok a korábbi terület alapú támogatás.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 5. Zsoldos Szabolcs /

  Kedves Magdolna!

  Inulok most a fiatal gazda pályázaton, amit ma adtam le, és olyan kérdésem lenne, hogy eddig búzát, árpát, napraforgót és kukoricát termesztettem. Ezek a növények hány százalékát tehetik ki a 4-5 évre bevállalt 10 eume-nak? Ez besorolható a kertészeti tevékenységbe? A jelenlegi pályázatomban héj nélküli tökmagot vállaltam be, amit gyógyszeripar részére termesztek. Ez ebben a formában megállja a helyét a kertészeti növénytermelésben?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Szabolcs!
   A kertészeti tevékenységbe az alábbiak férnek bele:
   Burgonya
   Friss zöldségfélék, dinnye, szamóca – szabadföldi és alacsony takarás alatt, szántóföldi vetésforgóban
   Friss zöldségfélék, dinnye, szamóca – szabadföldi és alacsony takarás alatt, kertészeti vetésforgóban
   Friss zöldségfélék, dinnye, szamóca – járható takarás (üvegház, fóliasátor) alatt
   Virágok – szabadföldi és alacsony takarás (síkfólia, fóliaalagút, hollandiágy)
   Virágok – járható takarás (üvegház, fóliasátor) alatt
   Dohány
   Komló
   Illóolaj-, gyógy- és fűszernövények
   Konyhakert
   Gyümölcsültetvények, héjasok
   Minőségi borszőlő ültetvények
   Egyéb borszőlő ültetvények
   Csemegeszőlő ültetvények
   Faiskolák
   Járható takarás (üvegház, fóliasátor) alatti ültetvények
   Gomba
   Ha ezek aránya több mint 50% 6 pont jár, ha 67 és fölötte akkor 8, 84 és fölötte 10 pont jár érte. Kérdés persze, hogy milyen arányt vállalt a pályázatában.
   Nem a tökmagot vállalta be, azt csak tervezi, de módosítható. A vállalás a kertészet és állattenyésztés aránya a 4. év végére.
   Üdvözlettel, Magdolna

   1. Horváth Csabáné /

    kedves magdolna erre hogyan lehet pájázatot elinditani burgonya ületvényre

    1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

     Kedves Horváth Csabáné!

     A legfontosabb, hogy legyen mezőgazdasági végzettsége, legalább aranykalászos gazda, és legyen földterülete (akár saját tulajdon, akár bérelt) ahol megfelelő méretű gazdálkodást tud folytatni.

     Üdvözlettel,
     Magdolna

 6. Miklós /

  Kedves Magdolna!
  A google-n keresztül találtam ide, és eddig ez a legszimpatikusabb weboldal a pályázatok világában 🙂
  Én is szeretnék pályázni, azonban a kiírásból nekem nem egyértelmű, hogy mikortól kell egyéni vállalkozóvá válnom. A szöveg alapján én úgy értelmezem, hogy már kezdetektől, és nem csak a 3.évtől. Jelenleg bejelentett munkaviszonyom nincsen.
  Az elnyert támogatás felhasználásával kapcsolatos követelményekről sem találtam részleteket: mire fordítható az összeg és mit kell leigazolni?
  Válaszát előre is köszönve: Miklós

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Miklós!
   A félreértés abból adódik, hogy meg kell különböztetni a főállású egyéni vállalkozót és a főállású mezőgazdasági termelőtől. Főállású egyéni vállalkozóvá válik akkor, ha nincs havi 36 órát meghaladó munkaviszonya máshol, főállású mezőgazdasági termelőnek, viszont nem lehet más munkaviszonya. Ha Önnek nincsen máshol munkaviszonya az egyéni vállalkozás létrehozásától önfoglalkoztatóvá válik, így maga után fizetnie kell majd a járulékokat.
   Egyéni vállalkozóvá a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó ki+zetési kérelem benyújtásának időpontjától kell válni, melyet a támogató határozat jogerőre emelkedését követően, de legkésőbb 2015. szeptember 30-ig be kell benyújtani.
   Ezzel szemben a főállású mezőgazdasági termelővé válást vállalhatja akár a 3., vagy a 4. évtől, de ez nem kötelező. Viszont súlyos pontok járnak érte, 17 pont, azaz mondhatjuk, hogy ha nem tud minden egyéb pontot maximálisan hozni, ennek vállalása kelleni fog ahhoz, hogy esélye legyen nyerni.
   A támogatás egyébként szinte mindenre fordítható, ami a gazdaság működéséhez szükséges, lehet belőle földet venni, gépet (akár használtat is) vásárolni, vagy növényeket, állatokat, járműveket stb.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

   1. Virág /

    Kedves Magdolna!

    Pályázatíró cégünk úgy tájékoztatott, hogy jelenleg 2015. szeptember 15. az fiatal gazda elbírálásának határideje. A 2015. szeptember 30. határidő a kifizetési kérelem beadására fix vagy az elbírálás dátumának függvénye? A határozattól számítva mennyi a maximális időnk a kifizetési kérelem beadására?

    Köszönöm!
    Virág

 7. Miklós /

  Kedves Magdolna!

  Köszönöm részletes válaszát, így már értem.

  Köszönettel: Miklós

 8. Attila /

  Kedves Magdolna!

  Méhészkedésre vonatkozólag szeretnék pályázatot felvenni, viszont van munkahelyem amit még nem szeretnék otthagyni.
  Milyen módja van annak, hogy pályázhassak 4 vagy 7 EUME.
  Vállalkozóként?

  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Attila!
   Van már méhészete, vagy teljesen új lenne a tevékenység? Foglalkozik bármilyen szinten mezőgazdasággal?
   Magdolna

 9. Edina /

  Társadalmi Felelősségvállalás 2015-ben kötelező?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Üzleti terv része, de nem jelenthet gondot néhány gondolatot megfogalmazni. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni. Helyi rendezvény segítésében például mindig részt lehet venni, rendbe lehet tenni egy-egy közterületet, attól függően mit termeszt, fel lehet ajánlani zöldséget, gyümölcsöt, óvodásokat meg lehet hívni gyomlálni, esetleges munkavállaló felvételénél figyelemmel lehet lenni az esélyegyenlőségre, stb stb.
   Magdolna

 10. Attila /

  Kedves Magdolna!

  2007-ben kezdtem 10 méhcsaláddal őstermelőként, a mezőgazdasághoz más kapcsolódásom nincs, 15 napja vizsgáztam le eredményesen (OKJ) méhészkedésből.
  Főállásként, hivatásos állományban vagyok 2003-óta.
  A nevemre írva van talán fél ha föld, amin szüleim tevékenykednek tőlem kb 110 km-re.
  Attila.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Attila!
   Elvileg indulhat úgy is a fiatal gazda pályázaton, hogy nem vállalja a főállású mezőgazdasági termelőséget, azaz megtartja munkahelyét, bár fontos lenne megnézni milyen eséllyel indulna így, hány pontot tudna elérni pályázatával.A középfokú végzettség sok esetben ellensúlyozni tudja a kiesett pontokat, de csak abban az esetben, ha amúgy nagyon erős a pályázata. A másik mérlegelendő dolog, hogy főállásúvá elég csak a 4. évtől válnia. Az idei évtől némileg változni fog a pályázat, de érdemes lenne akár már előzetesen egyeztetni róla.

   A méhészeti támogatásokat ismeri?
   http://kerdezztervezzpalyazz.hu/2015-evi-meheszeti-tamogatasok/

   Ha megírja nekem elérhetőségét, e-mail címét az info@kerdezztervezzpalyazz.hu címre, szívesen tájékoztatom a részletekről.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

   1. Attila /

    E-mail címem: attila791109@freemail.hu

    A főállású méhészkedéssel van néni bökkenő, mezőgazdaság, ami nem minden évben sikerül, én pedig szeretem a kiszámítható havi fix keresetet.
    Viszont ettől függetlenül szeretném körbejárni a lehetőségeimet, hátha mégis … !!
    Köszönettel Attila!

 11. Sipiczki Andrea /

  Tisztelt Magdolna!
  Szeretném tudni ha én pályáznék a fiatal gazda pályázatra és sikerülne akkor fel kellene mondanom azonnal a munkahelyemen vagy elég lenne majd később!?????

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Andrea!
   Nem kell azonnal.
   Egyéni vállalkozóvá a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásának időpontjától kell válni, de emellett még lehet akár 8 órás munkaviszonya is máshol. A pályázatban ugyanakkor döntenie kell arról, hogy 3. vagy 4 évtől vállalja a főállású mezőgazdasági termelővé válást, ha nem vállalja, úgy is érvényes a pályázata, csak rengeteg pontot veszít. Ettől az időponttól viszont azaz vagy a 3. vagy a 4. évtől az 5. év végéig nem lehet más munkaviszonya.
   Szeretném azonban hozzáfűzni, hogy mindezek a legutóbbi rendelet feltételei voltak, a jövőre nézve biztosat nem állíthatunk.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 12. Sipiczki Andrea /

  Tisztelt Magdolna!!!
  Köszönöm a válaszát!!
  Lenne még egy kérdésem mégpedig hogy kaptam régen földalapú támogatást ez lehet probléma?de hallottam hogy a következő kiírásba belefér!!erre lehet ön is csak ennyit tud mondani!!!Válaszát előre is köszönöm!

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Bocsánat, nem vettem észre, hogy írt.
   Igen, az idei évtől változás lesz, hogy a pályázónak fel kell tudnia majd mutatni valamilyen gazdálkodási potenciált, ami azt is feltételezi, hogy a földalapú támogatás nem lesz majd kizáró ok. De a pontos szabályozás még nem ismert, addig mindez marad feltételezés
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 13. Fábiánné /

  Ha 4 èvig teljesitettem a vállalt 20.43 eumet most viszont csak 16,43 van mennyivel szankcionálhatnak? Hol nèzhetek utána hogy rèszbsn vagy egèsz támogatást kell visszafizetnem?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   A támogatási jogosultság semmiképpen sem vész el. Elvileg az igénybe vett támogatási összeg 20 %-át kellene visszafizetnie ebben az esetben.

   113/2009 FVM rendelet

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 14. Laki gabor /

  Kedves Magdolna.
  Olyan felöl érdeklödnék hogy a fiatal gazda pályázat nyerteseirt vagy veszteseit kb mikor értesitik a pályázat benyujtását követöen?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Gábor!
   Valamikor augusztusban várható eredmény az idei pályázatról.
   Üdvözlettel, Magdolna

 15. Gábor /

  Kedves Magdolna!

  Érdeklődnék hogy elvégeztem egy aranykalászos iskolát és nem találom sehol hogy ezzel az okj-s bizonyítvánnyal lehet-e pályázni. OKJ 31 621 02 segítségét előre is köszönöm !

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Gábor!
   Rendelet 5467 oldal 26. pontja.
   http://kerdezztervezzpalyazz.hu/docs/Fiatal_gazda_palyazat_2015.pdf
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 16. Gábor /

  Kedves Magdolna!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy nem régen végeztem mint “Mezőgazdasági mérnök”(kertészet szakirány),ezzel a végzettséggel pályázhatnék e jövőre?

  Olyan problémám van,hogy még nincs meg a nyelvvizsgám(mint elég sok társamnak), így egy hitelesített oklevelet kaptam a megszerzett mérnöki végzettségemről.

  Pályázhatok e így,vagy így nem fogadják el a végzettségem?

  Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel, Gábor

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Gábor!
   Ha megvan a záróvizsga, arról az oktatási intézmény kiállít egy hivatalos igazolást – ez elég lesz a pályázat benyújtásához.
   Üdv
   Magdolna

 17. Hózler Krisztián /

  Kedves Magdolna!
  A kérdésem az volna,hogy lehet már valami pontosat tudni az új Fiatal Gazda pályázatról?Mikor írják ki,feltételek….stb
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv:Krisztián

 18. Névtelen /

  Tisztelt Magdolna!
  Én főállás mellett hobbi szinten állattartással foglalkozom, eddig semmilyen támogatást nem igényeltem, és gondolkodom az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzésén. A kérdésem az lenne, hogy jövőre 40 éves leszek, így nekem lesz-e lehetőségem valamilyen pályázatra, hogy komolyabban tudjam művelni a földművelést, állattartást?

  Tisztelettel. Gábor

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Gábor!
   Ha pályázni szeretne ne az aranykalászos gazda képzést végezze el, hanem a mezőgazdasági technikust (feltéve ha van érettségije), mert a végzettséget megszerezni nem sokkal bonyolultabb, viszont középfokú végzettséget ad, amit jelentős plusz pontokkal jutalmaznak a pályázatban. Keressen meg e-mailben és tájékoztatom a lehetőségekről. Ezzel jövőre akár indulhat is a fiatal gazda pályázaton, persze érdemes lenne minden egyéb feltételt is megvizsgálnunk, hogy biztosat mondhassak.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 19. Rákóczi Ildikó /

  Üdvözlöm!
  2012-ben nyertem fiatal gazda pályázatot és a 2. évtől vállaltam a főállású tevékenységet.Most ugye bár a 3. évben vagyok és szeretném megkérdezni, hogy dolgozhatok-e napi 6 órás részmunkaidős közalkalmazotti jogviszonyban? Tavaly már dolgoztam megbízási szerződéssel, de senki nem tudja megmondani, hogy egyáltalán lehet-e munkaviszonyom és ha igen akkor hány órában?
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdv: Ildikó

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Ildikó,
   a rendelet szerint nem lehet még részmunkaidős állása sem:
   “főállású mezőgazdasági termelő: az a személy, aki nem rendelkezik munkaviszonyból vagy más nem önálló tevékenységből származó jövedelemmel és a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó árbevétele meghaladja az összes árbevételének 50%-át;”
   Üdvözlettel,
   Katalin

 20. EgyHölgy /

  Kedves Magdolna!

  Érdeklődnék a fiatal gazda pályázat után. Jelen pillanatban, alkalmazott vagyok egy vágóhídnál irodán és albérletben lakom egy panelban. Tervem közt szerepel tanyára költözni, ahol szeretnék a gyermekvállalás utáni hónapokban kacsaneveléssel foglalkozni. Viszont nincs önerőm a hozzá szükséges feltételek megteremtésére, ezért gondoltam a fiatal gazdák pályázatára. Nem tudom mekkora eséllyel tudnék pályázni jövőre és mikor lehet pályázni, illetve semmilyen mezőgazdasági irányú végzettségem sincs, nem tudom egy aranykalászos gazda tanfolyam elvégzése elegendő-e. (elméletben tudom, hogy elegendő de a gyakorlat nem tudom mit mutat) illetve már a pályázat beadásakor teljesítettnek kell lennie az aranykalászos tanfolyamnak, vagy elég ha vállalom a befejezését x (?) időn belül? Mit takar az az ÚMVP-s képzés amin részt kell venni? Illetve most az új hírek arról írnak, hogy csak akkor kaphatok támogatást, ha már van minimális “termelési potenciálom” ez mit takar? Mi az ami bele esik ebbe a “minimális termelési potenciálba” de nem nagy összeg a megszerzése, mivel nekem semmim sincs és ezzel a pályázattal terveztem elindulni azzal a céllal, hogy amit feltételként megszabtak termelési potenciált elérjem.

  Köszönöm válaszát

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Hölgyem,
   Kérdését emailben megválaszoltam.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 21. Gábris Róbert /

  Kedves Magdolna!

  Felkeltette érdeklődésemet a fiatal gazda pályázat, de segítség nélkül nem szeretnék belevágni, emiatt kérném az Ön tanácsát/segítségét. Rendelkezem néhány ha termőfölddel, amit jelenleg édesapám művel őstermelőként, korábban én is voltam őstermelő, de jelenleg szüneteltetem. Felsőfokú pedagógus (tanító) végzettségem van, ez megelőzően, mezőgazdasági áruforgalmi szakon (31-300) érettségi vizsgát tettem. A közismereti tantárgyakból, de mezőgazdasági ill. gazdasági tárgyból nem. Kérdésem az lenne, hogy ilyen iskolai végzettséggel pályázhatok-e illetve sikeres pályázat esetén fenntarthatom-e jelenlegi főállású pedagógus munkakörömet. Várom válaszát, Tisztelettel: GR

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Róbert,
   Kérdését emailben megválaszoltam.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 22. Fintor Tamás /

  Kedves Magdolna,

  Szeretnék pályázatot benyújtani fiatal gazda pályázatra. Jelenleg dolgozom mezőgazdasági alkalmazottként vagyok feltüntetve.
  Megfelelő végzettségű papírom van.
  Szeretnék tanyát és földterületet vásárolni és őshonos állatokat tartani.
  Tehát lényegében nulláról indulnék. Pályázhatok-e vajon sikerrel ebben a pályázatban?
  Illetve pontosan hol kell pályázni? Milyen nyomtatvány szükséges hozzá?

  Tisztelettel: Tamás

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Tamás,
   a fiatal gazdák induló támogatása új feltételekkel jelenik meg az elkövetkező időkben. A leglényegesebb változás az, hogy már nem a teljesen kezdőket fogják támogatni. Az indulás feltétele egy minimális termelési potenciál megléte. Ez azt jelenti, hogy az induláshoz már rendelkezni kell földterülettel, mezőgazdasági háttérrel, amit több módon lehet igazolni, pl. termőföld esetén saját tulajdon, vagy érvényes haszonbérleti szerződés, szívességi földhasználat, továbbá konyhakert, tanya, állatállomány formájában.
   A pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani. A pályázati kiírás (rendelet) megjelenését követően a nyomtatványok is elérhetőek lesznek az MVH oldalán.
   Üdvözlettel,
   Katalin

   1. Fintor Tamás /

    Kedves Katalin,

    Most a szüleimnek van egy nagyon kevés földterülete. Egy valamekkora kert. 400 négyszögölnyi. Nekem van néhány nyulam és vagy 10 tyúkom. Ha jól értem ennyi elég?
    Azért írtam hogy nulláról kezdeném, mert nem gondoltam, hogy ennyi akár elég lehet.

    T.

    1. Fintor Tamás /

     Már tudom a választ. Kiszámoltam kalkulátorral. Kb. 400 tyúkot kellene tartanom, hogy beleessek.
     Akkor kénytelen leszek pályázat nélkül elindulni ebben.

     T.

     1. Drizner Katalin /

      Kedves Tamás,
      a kert kb. 1000 STÉ-nek felel meg, ehhez pluszban pl. tojótyúk esetében 265 db, nyúl esetében 40 db-bal jön ki a minimum 6000 STÉ, ami az indulás feltétele.
      Mivel a pályázat már csak jövőre jelenik meg, így van ideje felkészülni, esetleg utánanézni, hogy tudna-e még földterületet bérelni, vagy a szükséges állat állományt megvásárolni.
      Üdvözlettel,
      Katalin

 23. Andreas /

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Használtam egy STÉ kalkulátort (link: http://nak.hu/hu/ste-kalkulator) és ott a méhcsaládokra 24 511 Ft-ot számolnak de a valóságban több az értéke, egy méhcsaládért kaptárral együtt elkérnek 40-45 ezer Ft-ot is. Tehát az lenne a kérdésem, hogy mennyire megbízható ez a kalkulátor?
  Még egy kérdésem van. Ha én méhészkedéssel szeretnék foglalkozni, de nincs meg a megfelelő termelési potenciálom a méhekkel, akkor beleszámíthatom az otthon tartott egyéb állatokat is, pl. tojótyúk, kacsa, pecsenyecsirke vagy a szőlő ültetvényem?

  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Andreas

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Andreas,
   A kalkulátor megbízható. Az STÉ Standard Termelési Értéket jelent, tehát nem a méhcsaládok árát kalkulálja, hanem azt, hogy mennyit termelnek.
   A fiatal gazda pályázatban a méhészeti tevékenység csak 50%-ban támogatott, így szükséges is további tevékenység bevonása pl növénytermesztés, állattenyésztés. Az otthon tartott állatok és a szőlő abban az esetben számítható bele, ha nem háztartási célra használja.
   Üdvözlettel,
   Katalin

   1. Andreas /

    Tisztelt Drizner Katalin!

    Letudná ezt nekem részletesebben írni e-mailban?
    Tehát csak magával méhészettel nem pályázhatok és mindenféle képen muszáj valami mást is csinálnom mellette, vagy elég a méhészet, de akkor csak 50%-ban támogatnak. (az 50% a támogatási összeg felét jelenti vagy mást is?)

    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Andreas

 24. Bíró Csaba /

  Tisztelt hölgyem/uram
  Nekem az lenne a kérdésem hogy én jövőre szeretnék pályázni aranykalászos gazda szakképesítèsem van de nem rendelkezem semmilyen területtel
  juh tartással szeretnék foglalkozni
  így is pályázhatok?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Csaba

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Csaba,
   az új pályázati kiírásról még egyelőre csak előzetes információk vannak. Ebből tudjuk, hogy az indulás feltétele már nemcsak a megfelelő mezőgazdasági végzettség (aranykalászos vizsga megfelelő, de plusz pontszám nem jár érte), hanem a minimálisan előírt (6000-25000 STÉ közötti) termelési potenciál megléte is.
   Ezt igazolhatja állatállománnyal is, ha azzal szeretne foglalkozni. A 6000 STÉ juhok esetében 90db-ot jelent.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 25. Bíró Csaba /

  Tisztelt Drizner Katalin
  Köszönöm válaszát

 26. Szőcsényi József /

  Tisztelt Drizner Katalin!

  Fiatal gazda pályázaton szetetnék indulni!
  Van 7 hektár termőföldem!
  Számolgattam a STÉ kalkulátorral!
  Ha kukoricát termelek akkor túllépem az előírt 6000- et,de ha búzát vagy árpát akkor nem!
  Akkor most elindulhatok a pályázaton vagy nem?
  Mindig nem lehet kukoricát vetni.

  Üdvözlettel:
  József

  1. Drizner Katalin /

   Kedves József,
   a pályázat beadásakor a termelési potenciál meglétét kell igazolni, tehát azt, hogy rendelkezik elegendő földterülettel a minimum 6000 STÉ kitermeléséhez. A beadáskor számolhat a kukoricával. A későbbiekben a támogatást felhasználhatja további termőföld vásárlásra is, ahol (illetve az összes földterületen is) lesz lehetősége mást is vetni.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 27. Szőcsényi József /

  Köszönöm válaszát!

 28. Andrea /

  Kedves Katalin!
  Úgy hallottam, hogy ez évben a max. életkor a 41. életév betöltése. Igaz lehet ez az info? 2016. májusában töltöm a 41-et. Érdemes foglalkoznom a pályázattal, vagy már öreg vagyok hozzá? Egyébként van végzettség, föld, állatok.

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Andrea,
   valóban így van, az pályázhat, aki a még nem töltötte be a 41. életévet. Amennyiben a születésnapja előtt megjelenik a pályázat és be tudja adni, akkor természetesen induljon rajta!
   Elvileg a hírek arról szólnak, hogy meg kell jelennie május előtt, de biztosat nem ígérhetek. Drukkolok 🙂
   Üdvözlettel,
   Katalin

 29. Kiss János /

  Kedves Katalin!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb. mikorra várható a Fiatal Gazda pályázat kiírása? Mert sajnos sehol sem találok, még csak körül-belüli időpontot sem. Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel
  János

  1. Drizner Katalin /

   Kedves János,
   az előzetes információk szerint már tavaly ősszel meg kellett volna jelennie a pályázatnak, de nagy késéssel bírálták el a májusi pályázatot, így nem került kiírásra. Sajnos az új pályázati ciklusra jellemző csúszások miatt senki nem mer előre időpontot mondani. Az idei évről is csak annyit tudunk, hogy a tervek szerint az első félévben kiírják, reméljük mielőbb. 🙂
   Üdvözlettel,
   Katalin

 30. Szabó Dávid /

  Kedves Katalin!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy, a 6000 STÉ ami a minimum a pályázat beadásához, az a terület a későbbiekben belefog számítani a pályázatban vállaltakba, vagy azon felül kell teljesítenem? Például, ha 3,6 hektár szőlőm (6000 STÉ) van a pályázat beadásakor, és a pályázatban vállalok pl. 8 hektár szőlőt. Akkor összesen kell 8 hektár szőlő, vagy a 3,6 hektár szőlő + még 8 hektár szőlő? Illetve a pályázati pénzt csak szőlő telepítésre költhetem, vagy borászati gépek fejlesztésére is?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Dávid

  1. Drizner Katalin /

   Kedves Dávid,
   a termelési potenciállal és a vállalásokkal kapcsolatos módszertan még kidolgozás alatt van, erről pontos információk még nem állnak rendelkezésre. A pályázat beadásakor a termelési potenciál meglétét kell igazolni, tehát azt, hogy rendelkezik-e elegendő földterülettel a minimális 6000 STÉ érték kitermeléséhez. Az előzetesek szerint a beadáskor bemutatott termelési potenciál természetesen beleszámít a vállalt üzemméretbe. (az Ön példáján keresztül tehát 3,6 ha induláskor + 4,4 ha a későbbiekben, akár a pályázatból is megvásárolható).
   A támogatás szabadon felhasználható, így az költhető további földterület, szőlő telepítés, vagy akár a szükséges egyéb gépek beszerzésére is.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 31. Kiss János /

  Kedves Katalin!
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  János

 32. István /

  Kedves Katalin!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a 6000 STÉ-t a pályázat beadásakor mivel lehet igazolni, vagy mi alapján döntik el hogy megvan e a 6000 STÉ. Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv.:István

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves István!
   A termelési potenciál módszertana jelenleg még kidolgozás alatt áll, földterület esetén alapvetően tulajdoni lappal, vagy bérleti szerződéssel tudja igazolni a potenciál meglétét.

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 33. Tapodi József /

  Kedves hölgyeim.
  Folyamatban van az aranykalaszos tanfolyamom. Áprilisban végzek. Egyre több helyen olvasom ezzel már nem lehet identol nyerni. Technikusival szinte biztosabban. Keresesben vagyok hátha valahova utolag becsatlakozhatnek ahol még májusig vizsgazhatnek. Erre sok esély ugyan nincs de ugye sose tudni.
  17 ha szantom van. Mai nap még berbeadva de februárban 4, 5 ot vissza tudnék venni s rögtön bejegyezni foldhasznalatot mint tulajdonos. 2016 ban teleittenek spárgát. Nem tudom pontosan spárga az ste szamitasnal melyik csoportba tartozik de ugy saccolom elég lehet a minimumhoz.
  Érdeklődnek ültetvény telepítési pályázat ha lesz befuto lehetek e ezekkel a feltételekkel? Netán fiatal gazdanal?
  Ha kapok telefonos elérhetőseget szívesebben felhivnam pár percre s addig minden kérdésem össze szednem. Tisztelettel Szép napot !

  1. Drizner Katalin /

   Kedves József,
   Telefonon H-P 9:00-16:00 óra között: +36 1 610-7363 -as számon elérhet minket, vagy írja meg elérhetőségét az info@kerdezztervezzpalyazz.hu címre, és visszahívjuk.
   Üdvözlettel,
   Katalin

 34. Kiss János /

  Kedves Katalin!
  A fiatal gazda pályázat üzleti tervében szükséges a TÉSZ tagság, ha kertészettel foglalkozom? Mert ezzel kapcsolatban elég ellentmondásosak az információk.
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Kiss János

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves János!
   Nem kötelező a tagság és a pontozást sem befolyásolja, ha az üzleti tervben az értékesítési csatornákat megfelelően bemutatja.

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 35. Roland /

  Kedves Hölgyeim!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenleg kb. 1600 m2-en telepített őszibarackos bővítésére,fejlesztésére lehetőséget ad-e a pályázat.
  A gyümölcsös egy elég sűrűn lakott településen található.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Roland!
   Gyümölcsös esetében 2,5-3,5 ha szükséges a 6000STÉ eléréséhez. Szükséges lesz tehát további földterület a potenciál meglétéhez.

   A kalkulátort itt találja: http://www.nak.hu/hu/ste-kalkulator?tmpl=egyhasab

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 36. József /

  Kedves Katalin!
  A Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
  felsőoktatási szakképzést nem találtam meg az elfogadott végzettségek listájában, csak az alapszakos, Bsc képzést. Én úgy tudtam ezzel az fsz képzéssel is lehet pályázni.
  Vagy esetleg ez egy alágazat lenne?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves József a tavalyi rendeletben szerepel a főiskolai szintű szak is, a tételes felsorolást a rendelet végén találja: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1500024.MVM
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 37. Hendrich Zoltán /

  Üdv.
  Érdeklödni szeretnék hogy aranykalászos okj vizsgaval van e esely a palyazat megnyeresere 98 pontot szamoltam ki?
  Elöre is köszönöm

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Zoltán!
   A korábbi évek tapasztalata az volt, hogy első körben nem volt elég az “aranykalászos pont”, csak második körben, amikor a döntést követően levitték a ponthatárokat (erre szerencsére többször is volt példa). Most viszont jelentősen változik a kiírás feltételrendszere, ami igencsak átrendezheti az esélyeket. A gazdálkodási potenciál meglétének kötelező igazolása már a pályázat benyújtása előtt kizárja a nulláról való indulás lehetőségét, bár az is igaz, hogy a korábbi évektől eltérően a korábbi támogatások igénybevétele (területalapú támogatás) viszont már nem jelent kizáró okot. Éppen ezért nagyon nehéz megjósolni, milyen fogadtatása lesz az új kiírásnak.
   Mi azt szoktuk javasolni, hogy természetesen ha az egyéb feltételek adottak, meg kell mindenképpen próbálni, de ha a pályázónak van “ideje” és lehetősége, próbáljon időközben középfokú végzettséget szerezni. A fiatal gazda pályázatot ugyanis 2020-ig minden évben kiírják.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

   1. Hendrich Zoltán /

    Akkor az azt jelenti hogy ettol az evtol csak ugy lehet elindulni ha mar van pl ha meheszeti reszet szeretned csinalni hogy van x mennyisegu csaladod? Elöre is köszönöm válaszát

 38. Kiss János /

  Kedves Magdolna!
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:
  Kiss János

 39. Zoltán /

  Üdvözlöm !
  Azt szeretném megtudni, hogy a 2016 évi fiatal-gazda pályázat már nem zárja ki az előző években földalapú támogatásban részesülő személyeket, viszont az valós hogy csak 5 évre visszamenőleg ? Tehát aki 2011.-ben kapott földalapú támogatást az ki van zárva a pályázók köréből ?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Zoltán!
   Jelenlegi információink alapján csak azt tudjuk megerősíteni, hogy a várhatóan szeptemberben kiírt pályázati felhívás már valóban nem zárja ki a pályázók köréből azon gazdálkodókat, akik korábban támogatásban részesültek, azonban arra vonatkozóan hogy hány évre visszamenőleg érvényes ez a rendelkezés, csak a felhívás megjelenését követően tudunk biztosat válaszolni.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 40. Péter /

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy mint fiatal gazda pályázóként milyen területekre lehetne pályázni, mert sehol se találtam erre választ.
  Előre is köszönöm!

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Péter!
   A pályázat keretében nem földterületre pályázik, a kapott támogatást bármire költheti, ami a gazdálkodását segíti, így pl vehet belőle földterületet, vagy állatokat, gépet stb.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 41. Ildikó /

  Kedves Magdolna,
  két kérdésem lenne Önhöz – válaszait előre is nagyon köszönöm.
  Az első, hogy amennyiben a főiskolai szakirányom (közgazdász külgazdasági szakon) terület- és vidékfejlesztés volt, az megfelelő lehet-e a pályázaton, mint felsőfokú képesítés?
  A második, hogy most, hogy már meglévő gazdálkodással lehet csak pályázni, elegendő-e, ha 2016 tavaszán létesítem a gazdálkodást? Eddig nem kezdtünk bele, mert “nem szabadott”, most hirtelen kötelező…legalábbis számomra hirtelen:).
  De azt nem is értem, hogy egyéni vállalkozó nem régebben, mint 6 hónap lehet az ember, de ha már 2015-ben is gazdálkodó kellett legyen, akkor azt milyen formában kellett tegye?
  Köszönettel,
  Ildikó

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Jelenlegi információink alapján a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett fiatal gazda támogatás szeptemberben kerül kiírásra, a pályázati felhívás megjelenése előtt kérdéseire adott válaszaink tájékoztató jellegűek a pontos pályázati feltételek ismeretének hiányában.Eddigi jogi szabályozások alapján szerepeltek vidékfejlesztési képesítések az elfogadható végzettségek között, azonban ahhoz, hogy biztosabb információt tudjunk Önnek adni szükség lenne arra a pontos megnevezésre, mely a diploma oklevelében szerepel. Ezt kérem, küldje meg számunkra.
   Elsődleges információk alapján a VP- Fiatal gazda pályázati feltételei között szerepel, hogy szükséges 6000-25000 STÉ üzemmérettel rendelkeznie a pályázónak, mely azt jelenti, hogy a pályázó a pályázat benyújtását megelőzően is, saját tulajdonú, vagy olyan területen, melyen a pályázó, mint jogszerű földhasználó be van jelentve, mezőgazdasági tevékenységet folytat. Az előzetes pályázati felhívás összefoglalók még nem térnek ki arra, hogy a pályázat benyújtásakor a meglévő STÉ üzemméret a 2015. évre, vagy elegendő, ha 2016. évre biztosítja a pályázó.
   A pályázat előzetes feltételrendszere úgy fogalmaz, hogy 6 hónapnál nem régebben kezdeményezett egyéni vállalkozói regisztráció, addig viszont a pályázó, mint magánszemély, őstermelőként gazdálkodhatott.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 42. szigeti róbert /

  Kedves Magdolna!
  Kedves feleségem közalkalmazottként dolgozik egy iskolában takarítónő.Szeretne indulni a fiatal gazda pályázaton. A feleségem az idén tölti a negyven évet. Jelenleg én vagyok az őstermelő immár több mint tíz éve, eddig 2 hektár földön, de ez évtől kb hat hektár földön fogunk gazdálkodni (kukorica, vetés, napraforgó). Minden évben több mint 10 sertés hizlalásával foglakoztunk. a földek nagy része az én nevemen van és én vagyok földművesnek bejelentve. lehet e a feleségem sikeres fiatal gazda, van e esélye a pályázat megnyerésére, milyen feltétélek szükségesek hogy nyerhessen.

  üdvözlettel. Róbert

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Róbert!
   Jelenlegi információink alapján a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett fiatal gazda támogatás szeptemberben kerül kiírásra, a pályázati felhívás megjelenése előtt kérdéseire adott válaszaink tájékoztató jellegűek a pontos pályázati feltételek ismeretének hiányában.

   Az eddig ismert információk alapján az ügyfélnek a pályázat benyújtása időpontjában már rendelkezni kell 6000-25000 STÉ potenciállal.
   A földterületeknek, állatállománynak a pályázó használatában, illetve tenyészetében kell lennie, a tulajdoni viszony nem előírás, tehát a feleségének, ha indulni szeretne az igazolt földterületen jogszerű földhasználónak kell lennie, illetve állatállomány esetében az ő nevére kell regisztrálni őket.
   Életkor tekintetében a betöltött 40. életév elfogadható.
   A korábbi pályázatok feltétele volt a meglévő mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentum megléte, az új fiatal gazda támogatással kapcsolatosan még nincs konkrétum ebben a kérdésben, de elképzelhető, hogy a korábbi évekhez hasonlóan feltétel lesz.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 43. Balázs /

  Kedves Magdolna!
  Környezetgazdálkodási agrárármérnöki főiskolai diplomával igen, de földterülettel nem rendelkező magánszemély vagyok. Egyéni vállalkozó egyenlőre nem vagyok, mert főállásban dolgozom egy cégnél. Szeretnék indulni a fiatal gazda pályázaton, de egyenlőre néhány dologgal nem vagyok tisztában.
  Lehet-e földterület nélkül pályázni úgy, hogy a pályázati forrásból veszem meg a gazdálkodáshoz szükséges földterületet? Van-e valami megkötés a terület művelési ágára vonatkozóan? Zártkert, kert szóba jöhet-e?
  Jelenleg főállásban egy cégnél dolgozom. Tagja vagyok egy kft-nek is, azonban abból jövedelmem nem származik. Kérdésem az, hogyha a munkaviszonyom megszűnne, egyéni vállalkozóként okozna-e ez problémát a későbbiekben, hogy tagja vagyok egy gazdasági társaságnak. Ezt elsősorban az 51%-os bevételi hányad miatt kérdezem. És a következő kérdésem is ezzel összefüggő: Karácsonyfa ültetvény beindításán gondolkodom. Üzleti terv szempontjából milyen bevételeket lehet realizálni a pályázati időszakban (5 év) ebből, hiszen 5 évig szinte csak költségráfordítással lehet számolni, bevétellel nem igen. Köszönöm, ha válaszol.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Balázs!
   Jelenlegi információink alapján a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett fiatal gazda támogatás szeptemberben kerül kiírásra, a pályázati felhívás megjelenése előtt kérdéseire adott válaszaink tájékoztató jellegűek a pontos pályázati feltételek ismeretének hiányában.

   Elsődleges információk alapján a VP- Fiatal gazda pályázati feltételei között szerepel, hogy szükséges 6000-25000 STÉ potenciállal rendelkeznie a pályázónak, mely azt jelenti, hogy a pályázó a pályázat benyújtását megelőzően is, saját tulajdonú, vagy olyan területen, melyen a pályázó, mint jogszerű földhasználó be van jelentve, mezőgazdasági tevékenységet folytat.
   A pályázatban elnyert támogatás összeg szabad felhasználású az üzleti tervben megadottak szerint, így az földvásárlásra is felhasználható. A végzettsége megfelelő, tekintettel arra, hogy felsőfokú szakmai képzettsége van, így az a maximális ponttal beszámítható. Az egyéni vállalkozói igazolványt elegendő a támogatói okirat kézhezvételét követően kiváltania, melyben fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet szükséges megjelölni, valamint a pályázat elnyerése esetén biztosítania szükséges, hogy bevételének több, mint 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származzon. Amennyiben ezen feltételek teljesülnek, úgy a kft-ben továbbra is maradhat tag.

   A földterületek vonatkozásában a művelési ágat várhatóan nem szabályozzák, azonban kertészeti és állattenyésztési ágazat megjelölése többletpontot jelent a növénytermesztéssel szemben.
   Az üzleti tervben bevételként csak a mezőgazdasági tevékenységből származó bevételek számolhatóak el.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 44. Zombori Marietta /

  Kedves Magdolna.
  Én fő állású őstermelő vagyok én is igénybe vehettem ezt a pályázatot 5 év vagyok már fő állású őstermelő.Én paprikával foglalkozom és szeretnék részt venni ezen a fiatal gazda pályázaton én már elmúltam 18.éves de még nem vagyok 40 éves és még hátha sikerül részt venni benne 32.évesen remélem ez hátha segít helyre jönni .
  Mi az első lepessem hogy én is meg nyerhessem a pályázatot.És sajnos saját erőforrásom nincs és ebből a támogatásból szeretném helyre állítani az istállót,a fóliát.hogy ezt meg tettem vagy sem.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Marietta!
   Fontos lenne tudni, hogy mekkora területen, illetve mennyi paprikát termeszt, másfelől, hogy van-e mezőgazdasági jellegű végzettsége. Bár még az idei évi kiírás feltételei nem ismertek, nagy valószínűséggel megfelelő méretű üzemmel (6000 STÉ) és végzettséggel kell rendelkeznie, ahhoz hogy pályázzon.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 45. Takács Olivér /

  Kedves Magdolna!
  Nem rég végeztem mint aranykalászos gazda
  Érdeklődnék hogy részt vehetnék valamely
  pályázaton ha kevés földel rendelkezem és azis zártkert és telek 1-1,5 ha esetleg föld vásárlásra támogatás létezik?

 46. nagy nikolett. /

  Üdvözlöm. Érdeklödni szeretnék.hogy megszeretném pályázni a fiatal gazda támogatást, szarvasmarha hizlalást szeretnék. Elinditani,de az én hivatalos szakmám. Disznövény termesztö. Az állattartásban. Tapasztalt vagyok és jelenleg is besegítek. A családomnak. Megszeretném. Inditani a saját gazdaságomat. Mivel olvastam. Hogy se östermelő se családi gazdaságvan. Nem. Lehet tag az illetö. Ahoz hogy pályázhasson. Köszönöm. Válaszát..

 47. DudasJ. /

  Kedves Magdolna!

  Érdeklődnék a felől ,hogy én méhészettel szeretnék foglalkozni amihez már vannak családjaim is. Nos arra lennék kíváncsi ,hogy erre kaphatok-e támogatást. 40családom van. Emellett ha megvan az arany kalászosom érettségivel természetesen.Van-e esélyem pályázatra nyerésére ,hogy fejlesszem a méhészetemet?

  Válaszát és segítségét is előre köszönöm.

 48. Anikó /

  Kedves Magdolna!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az előreláthatólag szükséges 6.000-25.000 STÉ üzemméret igazolásához mi szükséges?
  Elegendő egy érvényes haszonbérleti szerződés, tulajdonlap vagy a mezőgazdasági termelő a területalapú kérelme alapján tudja az üzemméretét igazolni, azaz a pályázatban való részvételhez már a 2016-os évben kellett volna benyújtanom egységes kérelmet?
  Szeptemberre biztosított a szükséges üzemméretem, de már támogatás benyújtására nincs lehetőségem, ez kizáró ok a pályázat benyújtásakor?
  Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 49. Gigi /

  Érdeklödnék a 2016 os Fiatalgazda pályázaton való indulásnál hogy veszik figyelmbe ha én anyakocát tartok és azok nem fülszámos tenyészetből való állatok mert én neveltem őket ebben az esetben a kalkulátor melyik részébe soroljam be őket.?
  Várom válaszát,köszönettel.

 50. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

  Kedves Gigi!
  Amennyiben anyakocát tart, akkor az STÉ kalkulátorban a „Sertés, tenyészkoca 50 kg felett” kategóriába kell besorolnia a sertéseket. 6000 STÉ eléréséhez 12 anyakoca megléte szükséges.
  Üdvözlettel,
  Magdolna

 51. Fecske Péter /

  Kedves Magdolna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben gombát termelek a saját telkemen, mint őstermelő, azt hogyan tudom leigazolni a pályázathoz szükséges 6000 STÉ üzemmérethez? A kalkulátor szerint megvan a szükséges üzemméret.

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Péter!
   Az eddigi Vidékfejlesztési Programban megjelent támogatások pályázati felhívásaiban szerepel, hogy azon gazdálkodók, akik nem igényelnek Egységes kérelemben területalapú támogatást, de rendelkeznek megfelelő üzemmérettel, azok a felhívás mellékletét képező NÉBIH-igazolással tudják igazolni a termesztést, melyet a területileg illetékes NÉBIH-ben kell leigazoltatni/lepecsételtetni.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 52. Vàraljai Gàbor /

  Tisztelt Magdolna!
  A 2016-os FIG pàlyàzattal kapcsolatban sok informàciót olvasok a neten, csak sajnos sok a hiteltelen és hamis informàció, ami megtévesztő……
  Kérdésem az STE-vel kapcsolatban lenne. Szàmítàsom szerint 7500 STE-vel rendelkezem, amit a 2016 os / idei / évtől tudok igazolni területalapúval ! Azt olvasom a neten, hogy a 2015 ös lezàrt üzleti év adóbevallàsàval kell majd igazolni! Tudna ebben a kérdésben segíteni??? Köszönöm !!!

 53. Dávid /

  Kedves Magdolna!
  Azt szeretném megtudni , hogy OKJ aranykalászos papírral és OKJ méhész papírral adhatnék-e be méhészetre pályázatot és ha igen milyen feltételei vannak !! És méhészként mennyit igényelhetnék maximum ? Válaszát előre is köszönöm .

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Dávid!
   Az alábbi támogatási lehetőségekre lehet jogosult jelenleg, mint méhész gazdálkodó:
   – varro atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása;
   – varro atka elleni alternatív védekezés – higiénikus aljdeszka beszerzésének támogatása;
   – méz kinyeréséhez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása;
   – vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása;
   – keretek megjelölésére alkalmas rádiofrekvenciás azonosító (RFID-chip) beszerzésének támogatása;
   – méhcsaládok száma szinten tartásának támogatása.
   A támogatás mértéke a támogatási jogcímtől és az elszámolni kívánt költségek mértékétől függ, de általában 50-70% támogatásintenzitással lehet számolni
   A fent leírt információk birtokában, amennyiben valamely lehetőség felkeltette figyelmét, nagyon szívesen megvizsgáljuk pályázóképességét és tájékoztatjuk a lehetőségeiről részletesen.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 54. Kiss János /

  Kedves Magdolna!
  Kérdésem az STE-vel kapcsolatban lenne. Fóliás zöldségtermesztésről lenne szó, amelyet bérelt területen végzek,a terület nagysága kb. 7.000STE értéket ér el. De a helyrajzi szám alapján ez a terület külterületi szántó, és nincs rajta bejelölve a fóliatelep. Ebben az esetben hogyan tudom igazolni a termelési értéket ?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Kiss János!

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves János!

   Amennyiben adott be területalapú támogatást, arra hivatkozva tudja igazolni az STÉ értéket, amennyiben nem adott be rá területalapú támogatást, abban az esetben a területileg illetékes NÉBIH tud erről igazolást adni Önnek, hogy mekkora területen történik fóliás zöldségtermesztés.

   Üdvözlettel,
   Magdolna

 55. Tamás /

  Tisztelt Magdolna!
  Kérdésem a következő,4 éve dolgozom egy cégnél főállásba szeretnék pályázni fiatal gazdára! Megtarthatom-e az állásom a vállat 5 évig a fiatal gazda pályázat mellett vagy a kettőt együtt nem folytathatom?
  Üdv:Tamás

 56. Kiss János /

  Kedves Magdolna!
  A fiatal gazda pályázathoz lenne kérdésem. Mégpedig ezelőtt kb. 3 évvel tulajdonos voltam egy Kft.-ben. Most viszont főállásban őstermelő vagyok. Ez kizárhat a pályázatból?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv.Kiss János

 57. Zsolt Gy /

  Kedves Magdolna!
  Kedesem az lenne hogy kulfoldon elo magyar allampolgar vagyok de szeretnek haza koltozni ,foldet vasarolnek ahol foliahazat epitenek zoldsegtermeszteshez. Palyazhatom e foliahazak epitesere, milyen lehetosegeim vannak, mennyi foldterulet szukseges,mennyi onero?
  Valaszat koszonom

 58. K. Anny /

  Üdvözlöm.
  A kérdésem az lenne, hogy Fiatal Gazda indulásaként, Öko gazdálkodást szeretnék létrehozni ( állattartás-tenyésztés /rackajuh és sertés/).
  Kis népességű faluban élek ahol most tart kifüggesztés alatt a a tanyavásárlásom. Jelenleg Aranykalászos gazda, Lótartó-tenyésztő, Europass-al rendelkezem. Megváltozott munkaképességű embereket tudnék foglalkoztatni. Jelenleg gyesen lévő 25 éves anyuka vagyok, 7 lóval rendelkezem és lovas oktatást tartok. 2012 óta vagyok őstermelő…
  Gazdaságom fejlesztésével indulni tudnék e a pályázaton ??
  Válaszát köszönöm!!

 59. Jarábik Csaba /

  Kedves Magdolna! Mezõgazdasági földmunkavgépre van okj-s végzetségem,ezzel lehet pályázni jól értelmeztem? Köszönöm szépen!

 60. Varga /

  Kedves Magdolna!
  Érdeklődnék hogy van 2,2 ha föld aminek nem csak én vagyok a tulajdonosa a másik tulajdonossal kötnöm kell haszonbérleti szerződést? És a 2,2 ha föld mellé mennyi anya nyúlat kellene vennem hogy meglegyen a 6000 sté.
  Válaszát köszönöm.
  Adriána

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Adriána!
   Amennyiben közös tulajdonnal érintetett a projekt megvalósítási helye, elegendő a másik tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata a támogatás fenntartási időszakának végéig a pályázat benyújtásakor.
   A pontos STÉ érték meghatározásához kérjük adja meg, hogy a 2,2 ha területen milyen kultúra termesztése valósult meg a 2015, illetve 2016. évben.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

   1. Varga /

    Tisztelt Magdolna!
    A földet nem régiben vettük meg így ezen az éven üresen volt , 2015-ben görögdinnye és burgonya volt benne de akkor még más volt a tulajdonosa.
    Ezért gondoltam hogy mellé foglakozok nyúl tenyésztéssel csak így nem tudom hogy mennyi anyanyúlra lenne szükségem és még van egy 800nm-es kertünk amiben gyümölcsfák vannak azt nem tudom hogy bele lehetne-e számítani.
    Üdvözlettel.
    Adriána

    1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

     Kedves Adriána!
     Kérjük írja meg, hogy a görögdinnye, illetve a burgonya pontosan mekkora területet foglalt el a 2,2 ha területen belül, ugyan is minden kultúrának más az STÉ értéke és ezek alapján lehet számolni.
     Az, hogy nem voltak tulajdonosai a területnek nem számít, ha jogszerű földhasználónak minősültek.
     A kert kül-, illetve belterületen helyezkedik el? Az említett gyümölcsös vegyes kultúra?
     Kérem pontosítsa melyik pályázati lehetőség érdekelné, mert több pályázati felhívás, egymástól különböző évi adatok alapján történő számítást kérhet.
     Megtenné, hogy az összetett egyeztetés miatt válaszait e-mailben küldi az info@kerdezztervezzpalyazz.hu címre.
     Üdvözlettel,
     Magdolna

 61. Benjamin /

  Kedves Magdolna!
  Nagyon színvonalasnak és szimpatikusnak találtam az oldalt, mivel megfontoltam a pályázás lehetőségét ezért szeretnék öntől kérdezni, egy olyan ügyben ami meglátásom szerint nem szerepelt még a kommentekben.
  Vadgazda mérnökként szereztem a BSc diplomám, és most decemberben fogok államvizsgázni a mesterképzésen, mint ökotoxikológus. Mivel a kutatás világának nem kívánok még búcsút inteni, ezért szeretnék P.h.D képzésben is részt venni. A kérdésem az lenne, hogy a doktori képzés kizáró ok-e?
  Válaszát és segítségét köszönöm!
  Benjamin

 62. T.Enikő /

  Tisztelt Cím!
  Szeretnék érdeklődni,hogy fóliasátorban termesztett növények esetében mekkora földterülettel kellene rendelkezzek,hogy kiadja a pályázathoz szükséges STÉ érteket?
  Ugyanez a kérdésem lenne gyümölcsös esetében is.
  Továbbá,ha a tulajdonomban több kisebb földterület van,szántó,kert művelési ágú,ezek összevonhatóak a pályázatban?
  Teszem fel egyiken fóliasátor,másikon kukorica….
  Köszönöm

 63. Andi /

  Kedves Magdolna!
  A nyertes pályázatnál meg van e határozva hogy a kötelező 5 év működtetés alatt milyen arányban kell felhasználni a nyert összeget? 5 évre kell felosztani vagy 3 év alatt kell felhasználni? Vagy esetleg meg van határozva %-os arány? Köszönöm!

 64. Bredács István /

  Kedves Magdolna.
  Èrdeklődni szeretnèk ,hogy a gombahàzra lehet-e tàmogatàst igènyelni ès mik a feltètelei.

 65. Regina /

  Kedves Magdolna, kedves pályázati szakértők!
  Gombatermesztés esetén, az extenzív, farönkös termesztési technológia is beszámítható az üzemméretbe? Ha igen, ugyanolyan értékben, mint az intenzív, gombatermesztésben? Az STE kalkuátorban csak annyi szerepel, hogy gomba, és eddig nem találtam máshol erre vonatkozó információkat.

  köszönettel, Regina

 66. Vida Levente /

  Kedves Magdolna!
  Azt szeretném kérdezni hogy a pályázat megnyerése után egyből főállásba kell dolgozni a saját vállalkozásban vagy megvan hogy hányadik év után?
  Válaszát előre is köszönö!!

 67. Varga Adriána /

  Kedves Magdolna !
  Azt szeretném kédezni hogy úgy hallottam hogy a fiatal gazda pályázat beadásánál már egyéni vállakozónak kell lenni.Ez igy rossz mert nekem nincs jövedelmem és ez benne lenne havi szinten 60-70 ezerben ,itt megint az jál jól akinek van munkahelye és másod állásban vállalja az egyéni vállakozóit mert a munkahely vállaja a járulékok fizetését ,de az ilyen mint én mit tehet ellene? Nem lehetne mondjuk őstermelőivel vagy valami hasonlóval pályázni ami nincs annyi pénzben? Vagy esetleg egy ügyfélkapus regisztráció nem lenne elég?
  Válaszát köszönöm.
  Üdv:
  Adriána

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Adriána!
   Van lehetőség támogatást igényelni vállalkozóvá váláshoz. 6 havi minimálbér összegét lehet megkapni, ha valaki álláskeresőként vállalja, hogy vállalkozóvá válik.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

  2. Tóth Renáta /

   Kedves Magdolna!

   Ide kapcsolódva olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a pályázat megnyerését követően 5 éven belül mindenképpen főállásúnak kell lennie az embernek, vagy megtartható a munkahely és esetleg van-e arra lehetőség, hogy az ember valakit bejelentsen vagy megbízzon maga helyett.

   Nagyon köszönöm válaszát!

   Renáta

 68. Nagy Márta /

  Kedves Magdolna! A 6000STÉ-t a pályázat beadásakor,vagy az első összeg lehívásáig kell igazolni? Én gombatermesztéssel szeretnék foglalkozni.Kb 100 zsák adja ki a 6000STÉ-t. ez meg van,de milyen formában kell ezt igazolnom.Nyomtatványt kell kitölteni,számlával,fényképpel.Első körben a helyi kormányhivataltól kell beszerezni a hivatalos igazolást? Milyen igazolást kell csatolni a pályázathoz formailag? Köszönöm előre is a választ

 69. Nagy Márta /

  ??????????????????

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Mária!
   A pályázati dokumentáció tartalmazza a formanyomtatványt, amit a pályázathoz csatolni kell.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 70. Réka /

  Kedves Magdolna!Az a kérdésem lenne hogy ha szeretnék pályázni akkor a végzettségem elég lenne e??(érettségiztem és ez volt a választott tárgyam)!?
  Jogosítványom nincs sajnos de minden mas követelmény megfelel.
  Érdemes lenne-e így pályáznom?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Réka!
   Az érettségi önmagában nem elegendő. A felhívás melléklete tartalmazza a konkrét végzettségeket, amelyeket elfogadnak.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 71. Erzsébet /

  Kedves Magdolna!

  Idén terveztem megpályázni a fiatal gazda támogatást. Két kérdés merült fel bennem. Az egyik: 2012-ben és 2013-ban volt katás vállalkozói jogviszonyom, egy online felületet üzemeltető cég megbízási szerződéssel alkalmazott. A kérdés, hogy ez kizár-e bármit?
  A másik pedig: eddig nem volt termelési potenciál amit be tudnék mutatni, az egyik pályázatíró cég oldalán olvastam, hogy ebben az esetben is tudnak segíteni. Ön szerint milyen kiskapu létezhet amivel termelési potenciált tudnék felmutatni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv,
  Erzsébet

 72. Tóth Renáta /

  Kedves Magdolna!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a pályázat megnyerését követően 5 éven belül mindenképpen főállásúnak kell lenni, vagy megtartható a bejelentett munkahely és esetleg van-e arra lehetőség, hogy az ember valakit bejelentsen vagy megbízzon maga helyett.

  Válaszát nagyon köszönöm!

  Renáta

 73. Márti /

  Kedves Magdolna!
  Jelenleg 500 nm fóliasátras dísznövény termesztéssel foglalkozom, egyéni vállalkozóként. Szeretnék indulni a Fiatal gazdán. Ez így elvileg több is mint 6000STÉ plusz a TERA-hoz még van szántó. Végzettségem sajnos csupán aranykalászos. Szeretném pályázatíró segítségét igényelni. Öko gazdálkodást, megújuló energiát vállalnám plusz megváltozott munkaképességű alkalmazottat is. Viszont a vállalkozásom több, mint egy éve megvan. Erre esetleg lenne kiskapu?

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Márti!
   Ha a vállalkozásában a főtevékenysége mezőgazdasági tevékenység volt több mint 1 éve, akkor sajnos nem fog tudni indulni a pályázaton, ha a mezőgazdasági tevékenység korábban nem főtevékenység volt, akkor igen.
   Szintén szeretném felhívni a figyelmét a TERA kérelem beadásának határidejére, ami május 15. és minden területet szerepeltetnie kell a TERA kérelemben, akkor is ha arra nincs területalapú támogatás.
   Üdvözlettel,
   Magdolna

 74. Molnár Katalin /

  Jónapot. Érdeklődni szeretnék hogy az arany kalászos gazdát hogy szerezhetném meg? Esetleg Munkaügyi központ tud segiteni? És Bikákat szeretnénk tartani mennyi bika a minimum és ehez mekkora tamogatást igényelhetnék? Válaszát Köszönöm

 75. Csilla /

  Kedves Magdolna!

  Több helyen utalnak rá, hogy a fiatal gazda pályázatra már csak az utolsó lehetőségek adódnak. Konkrét információt nem találtam (vagy csak nem tudtam hol keressem) de valóban várható, hogy nem lesznek ilyen pályázatok a jövőben?

  Érdeklődni szeretnék továbbá, hogy vajon a Mezőgazdasági (mérnökasszisztens) felsőoktatási szakképzés (http://2010-2014.kormany.hu/download/3/21/b0000/FSZ-KKK.pdf , 29. oldal) miért nem került az elfogadható képzések listájára?
  Ha mégis elfogadható, élvez-e valami előnyt egy Mezőgazdasági technikus (OKJ 54 621 02) képesítéshez képest a pályázó?

  Köszönettel,
  Csilla

 76. Dávid /

  Üdvözlöm !
  Az lenne a kérdésem ,hogy ha van egy 6000 STE értékű földem, Szőlő termesztéshez borászathoz de nincs rajta ültetvény csak az esetleges pályázat megnyerés után lenne, akkor a pályázatban feltüntetett értéknek megfog felelni vagy csak a már meglévő szőlő ültetvény alapján kellene elérni az értéket ?
  Magyarán az üres földemmel pályázhatok egy jövőbeli Szőlőültetvény+ Borászat megvalósításához ?
  Üdvözlettel: Dávid

 77. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

  Kedves Dávid!
  Ha a fiatal gazda pályázatra gondol, a 6000STÉ-t TERA kérelemmel tudja csak igazolni, tehát a tulajdonában, vagy haszonbérlettel használt összes föld (az 1ha alattiakaz is beleértve) vonatkozásában be kell nyújtani a TERA kérelmet, akkor is ha területalapú támogatást nem tud igénybe venni. Ezzel tudja igazolni a 6000 STÉ. Alapvetően a művelés alá vont terület földhivatalnál nyilvántartott minősítési kódja alapján kerül az STÉ meghatározásra.
  Üdvözlettel,
  Magdolna

 78. Szabó István /

  Kedves Magdolna!

  A fiatal gazda pályázattal kapcsolatban lenne pár kérdésem! Most kezdtem az arany kalászos okj-s tanfolyamot aminek kb október végén lesz vége , akkor tudok meg pályázni ? Fa iskola , dísznövény termesztés érdekelne , ezzel szeretnek foglalkozni! Mekkora terület kell minimum a hogy a pályázaton indulhassak? És mik az egyéb feltételek hogy pályázhassak ebben az irányban ?

  Válaszát előre is köszönöm

 79. Vanczák Dóra /

  Kedves Magdolna!
  Érdeklődni szeretnék, hogy Állattenyésztő mérnök – ménesgazda (Debreceni Egyetem – felsőoktatási szakképzés) végzettség elegendő-e a pályázat benyújtásához?
  Üdvözlettel: Dóra

 80. Buzas Ferenc /

  Kedves Magdolna,

  érdeklődni szeretnék hogy a fiatal gazda palyazatnal kizaro ok e a az Aktív KHR-es (BAR) lista ?
  Jogsit nemsokara csinalom ill az allattenyeszto okj vegzettseget is , ezek elegendoek az elindulashoz?

  Koszonottel
  Buzas Ferenc

 81. Juhász Petronells /

  Kedves Magdolna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnék indulni a Fiatal gazda pályázaton. Szeretném megkérdezni, hogy a kapott összeget telep vásárlásra is fel lehet használni?
  Sertéstenyésztéssel foglalkozom, de a telep, ahol vannak a sertések nem az enyém.
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Petronells,

   Ez a támogatás bármire költhető, nem kell vele tételesen elszámolni.

   Üdvözlettel,

   Magdolna

 82. Nagy Szabolcs /

  Kedves Magdolna! Érdeklődni szeretnék fiatal gazda pályázathoz mik kellenek szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezem de nem mezőgazdasági és a földművelés és állattenyésztés érdekelne. Van saját földünk 1.5 hektár. Hogyan kell elkezdeni és mik szükségesek a pályázathoz??
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Pinczés-Kovács Magdolna / Post Author

   Kedves Szabolcs!

   Mindenképpen kell mezőgazdasági végzettség, legalább egy aranykalászos gazda bizonyítvány. Végzettség nélkül nem tud pályázni.

   Üdvözlettel,

   Magdolna

 83. Nagy tibor norbert /

  Kedves magdolna meg van az arany kalás papirom álatanyésztésbe gondolkoznák hogy lehetne elindulnom mik a feltételek üdv norbert

 84. Horvárh Tibor /

  Üdv.nekem állatgondozó papírom van esetleg azzal tudok pályázni?

 85. Tar János /

  2014 évben nyertes pályázat 4. és 5. évében vállaltam
  10000800E ft árbevételt ebben az évben már kellene ezt produkalni.
  A gyümölcsöst kétszer már elverte a jég és a termés sem a legjobb.
  Azt gondolom hibámon kivül ez teljesithetetlen!
  Kérdésem az lenne hogy mi várható ha ezt az árbevételt nem tudom elérni?

 86. Alex /

  Szia lenne egy kèrdèsem van egy aranykalászos bizonyít ványom elèg ez ahoz hogy tugyak pályázatot be adni?

Szóljon hozzá Ön is

ELLENŐRZŐ KÓD *