Elkészült az MNB ingatlanpiaci jelentése

város

A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése szerint jelentős változások zajlanak a magyar lakáspiacon. Budapest és vidékén az ingatlanbefektetők aránya várhatóan csökken 2023-ban. Budapesten ez az arány már 42%-ról 36%-ra esett vissza, míg vidéken 32%-ról 23%-ra csökkent. Emellett azoknak az befektetőknek a száma, akik eladják otthonaikat, kissé csökkent Budapesten, de vidéken stagnált.

Ezt a trendet az ingatlanárak mérséklődésével magyarázzák, mivel az befektetői aktivitás csökkenése segít kontrollálni az áremelkedéseket. Ugyanakkor a bérleti hozamok nőttek, miközben emelkednek a bérleti díjak. Az egy évre előretekintő bérleti hozamok növekedtek, amiért a bérleti díjak 14-15%-kal nőttek. Azonban a hozamérték növekedési összetevője csökkent az előző évekhez képest.

A lakóingatlanok iránti kereslet is csökkent, 9%-kal Budapesten és 15%-kal vidéken az előző évhez képest. Ennek a keresletcsökkenésnek a háztartási jövedelem az oka.

Országosan is jelentős a fordulat

Országosan a magyarországi ingatlanárak jelentős fordulatot éltek át, éves összevetésben először kilenc év után csökkentek a nominális árak. Bár az első és második negyedévben pozitív korrekció volt tapasztalható, a házárak havi emelkedése ellenére az éves dinamika összességében negatív tartományba került. Reálértéken a házárak jelentős, 18,5%-os csökkenést mutattak ebben az időszakban.

Adatok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a használt lakások ára 3,0%-kal csökkent a második negyedévben, míg az új lakásoknál 7,0%-os volt a növekedés. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes házárindexe szerint a harmadik negyedévben 0,4%-os negyedéves növekedést tapasztaltak, ami pozitív éves dinamikát eredményezhet. A különböző típusú települések eltérő változásokat tapasztaltak az ingatlanárak terén.

Budapesten 4,9%-os emelkedést láttak, a vidéki városokban 1,1%-kal nőttek az árak, míg a településeken 8,1%-kal csökkentek az árak a második negyedévben. Azonban a kisebb településeken az árcsökkenés megállt, és 2,5%-kal nőttek a második negyedévben. Ez az ingatlanár-csökkenés az európai szinten is megfigyelhető volt.

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint a magyar lakáspiac stabilizálódik, de az ingatlanügyletek száma alacsony marad. A havi tranzakciók tavasztól 2023 óta állandóan 10 000-11 000 között mozognak. Az eladások országosan alacsonyabbak voltak, januártól szeptemberig az eladások száma 28%-kal csökkent az előző évhez képest. Azonban a harmadik negyedévben 10%-os növekedés volt tapasztalható. A külföldi vevők aránya növekszik, az országosan 2023 második negyedévében elérte a 6,0%-ot, míg az előző év azonos időszakában 5,8%-ot tett ki.

Budapesten az arány 7,8%-ról 8,7%-ra emelkedett összességében, a Pest belső kerületeiben pedig 20,9%-os volt. A vidéki területek, különösen a Balaton közelében található Somogy megyében is tapasztaltak növekedést a külföldi vásárlók körében. Az ingatlanok értékesítési ideje is nőtt 2023-ban. A medián idő 2,3 hónapról 2,6 hónapra nőtt a lakóingatlanok esetében. A családi házak eladásához 3,1 hónapra, míg a társasházakhoz 1,9-2,8 hónapra volt szükség a méretüktől függően. Összességében a magyar lakáspiac stabilizálódik, de az ügyletek száma alacsony, és az ingatlan eladásához szükséges idő is nőtt. A külföldi vevők aránya növekszik, különösen Budapesten és a Balaton közelében fekvő vidéki területeken.

Ajánlott cikkek