Mi az a pilates és milyen hatásai vannak?

pilates

Még akkor is, ha nem olyan ember, aki rajong a fizikai aktivitásért és nem tudja elképzelni az életet anélkül, bizonyára hallott már a pilatesről. Itt az ideje, hogy többet megtudjon. Ellenőrizze, mi a Pilates és milyen hatásokat eredményez. Előfordulhat, hogy megjön a kedve egy kis edzéshez.

Pilates – mi ez?

A pilates olyan tevékenység, amelyet körülbelül 100 évvel ezelőtt fejlesztettek ki – tehát már elég jó története van. Egyszerűen fogalmazva: a pilates olyan statikus gyakorlatok összessége, amelyek nemcsak a jógához, hanem például a baletthez vagy a tornához is társíthatók.

A pilates ezért nagyszerű tevékenység lesz azok számára, akik nem szeretik a kimerítő, energikus erőfeszítéseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a testmozgás nem előnyös – éppen ellenkezőleg, nagyon sok van belőlük. Sokszor hivatkoznak rá úgy is, mint a hosszú élet titka.

Pilates – hatások

Izomerősítés: Bár úgy tűnik, hogy a pilates edzés könnyű, testmozgás közben rendszeresen meghúzza az egész test izmait. Ennek eredményeként erősödnek, javul a bőr megjelenése is. Ez azonban még nem minden, amikor a Pilates gyakorlatok működéséről van szó.

Az izmok erősítésének hatásai csökkentik a reproduktív szervek csökkentésével kapcsolatos problémák kockázatát is.

A gerinc körüli kellemetlenség csökkentése: Ha gyakran szenved hátfájástól, a Pilates jelentősen csökkenti ezt a problémát. Nem csak azért, mert erősíti az izmokat – ez a nyújtás és a testtartás javításának is a hatása.

A motoros koordináció javítása: A pilates teljes körű figyelmet igényel az elvégzett gyakorlatra, ami elősegíti a széles körben ismert motoros koordináció javítását. Mozdulatai gördülékenyebbek lesznek, és gyakrabban kezdi el a helyes testtartást.

Cellulit redukció: A pilates gyakorlatok nagyon hasznosak a láb, a fenék és a has izmainak erősítésében. Ez pedig hozzájárul a cellulit csökkentéséhez, amellyel szinte minden nőnek szembe kell néznie, akár akarja, akár nem.

Pilates – hatások egy hónap után

Az ilyen típusú testmozgás hatása egy hét rendszeres tevékenység után nem lesz látható, de egy hónap múlva minden bizonnyal észreveszi őket. Először is megerősödnek a hasizmok, ami érezhetően laposabbá teszi.

Négy hét után azt is észreveszi, hogy a gerinced ritkábban ugrat, és a fájdalom kevésbé intenzív. Ezenkívül már ebben a szakaszban érezheti, hogy az izmai kissé megerősödtek.

Hogyan lehet otthon gyakorolni a pilates programot?

Nincs ideje futni a sportklubokban, és azon gondolkodni, hogy lehet-e otthon Pilates-t csinálni?

Valójában csak egy edzőszőnyegre van szükség (a nagyobb kényelem érdekében) és sok akaratra.

Nem kell attól tartania, hogy nem fog megbirkózni a gyakorlattal, vagy nem tudja, mit kell tennie. Csak annyit kell tennie, hogy megnézi a számos YouTube-videó egyikét, és kövesse a megadott utasításokat.

A statikus testmozgás nem nehéz – ezért kevés a kockázata annak, hogy helytelenül fogja megtenni. Azonban oktató nélkül fogja csinálni őket, ezért emlékeznie kell néhány fontos szabályra:

  • Lélegezzen be az orrán keresztül, és engedje ki a száján keresztül. Könnyű megfeledkezni róla, amikor otthon gyakorolják a pilates programot.
  • Ne felejtsen el koncentrálni minden mozdulatra. Az összpontosítás és az éberség nagyon fontos itt.
  • A gyakorlatokat a lehető legsimábban végezze. Szánjon rá időt – számít a pontosság, nem a tempó.
  • Irányítsd a hasizmaidat edzés közben. Nagyon fontos, hogy feszesek maradjanak.

Szerencsére a reggeli kávét sem kell kihagyni, mert a pilates bármikor végezhető.

Ajánlott cikkek