Marilyn Monroe

Az elmúlt 100-120 modern év alatt, amióta a médiának ilyen hatalmas szerepe van, rengeteg híres színészt, énekest, humoristát, előadóművészt és hasonló életművészeket ismerhetett meg a nagyvilág. Ám a hírességek között is vannak kiemelkedően népszerű sztárok, mondhatni igazi ikonok.

Hányatott gyerekkorból a csúcsra

Az egyik ilyen közkedvelt és rendkívül híres ikon Marilyn Monroe. Az amerikai színésznő, fotómodell és énekesnő Los Angelesben született 1926-ban. Igen hányatott gyermekkora volt, ugyanis nevelőszülőkről nevelőszülőkre és árvaházakból árvaházakba járt, majd 16 éves korában férjhez ment.

A második világháború ideje alatt gyári munkásnőként dolgozott. Ebben az időszakban készültek róla az első professzionális fényképek, melyek megalapozták a karrierjét. Kezdetben a hírnevét az hozta meg, hogy úgynevezett Pin-up girlként pózolt fotókhoz. A Pin-up lányok, vagy Pin-up modellek az akkori kor címlaplányai voltak. A róluk készült képek szinten mindenhol megjelenek, magazinokban, különböző grafikákban, szórólapokon, hirdetésekben stb.
Ezek után a 20th Century FOX és a Columbia Pictures is szerepeket adott neki, ám ezek kezdetben csak kisebb mellékszerepek voltak. Az 1950-es években indult be igazán a filmes karrierje, innentől kezdve ugyanis már főszerepeket is kapott. Hírnevét egyre csak fokozta, mikor kiszivárogtak a róla készült akt fotók.

Buta szösziként kezdte

Az 1953-ban készült filmjei Hollywood legjövedelmezőbb filmjei közé tartoznak, mint például a Niagara, Szőkék előnyben és a Hogyan fogjunk milliomost?. Ezek a filmek megalapozták neki a buta szöszi karaktert, ám viszonylag hamar megunta a beskatulyázást. Rengeteg összetűzése volt a FOX filmstúdióval, ezért később megalapította a Marilyn Monroe Productions céget. Karrierje olyan mértékben kezdett ismét felfelé ívelni, hogy 1959-ben a Van, aki forrón szereti filmben nyújtott alkotásáért Golden Globe-díjat nyert a legjobb színésznő kategóriában.

Sajnos magánélete még annyira sem volt zökkenőmentes, mint a karrierje. Számos problémával küzdött, többek között gyógyszerfüggőséggel, depresszióval és szorongással. A sajtó nagy figyelmet szentelt Marilyn Monroe magánéletére, ami a színésznőt tovább nyomasztotta. Végül 1962-ben a szűnni nem akaró gondokat már nem bírta és szándékosan véget vetett az életének.

Marilyn Monroe a mai napig az egyik legnagyobb ikonnak számít és mondhatni egy igazi személyi kultuszt is kivívott magának, ami nem is csoda, hiszen ilyen remek karrierrel nem sokan büszkélkedhetnek.

Ajánlott cikkek